Το διεθνές όραμα της Apivita

Το διεθνές όραμα της Apivita

Με αφορμή την παρουσίαση των νέων βιοκλιματικών εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Μαρκόπουλο, η διοίκηση ανακοίνωσε τους στόχους της για την επόμενη πενταετία.

«Όταν ξεκινούσαμε πριν από 35 χρόνια κάποιοι μας έβλεπαν ως ρομαντικούς και κάποιοι άλλοι ως τρελούς. Σήμερα, με βάση την πορεία μας, πιστεύω ότι κάποιος θα μπορούσε να παραδεχθεί ότι είμαστε πραγματιστές». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε η πρόεδρος της Apivita Νίκη Κουτσιανά τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στις νέες βιοκλιματικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μαρκόπουλο. Εγκαταστάσεις που στοίχησαν 14,5 εκατ. ευρώ και όπως εξηγεί ο συνιδρυτής Νίκος Κουτσιανάς ήταν η αφορμή κάποιοι να τους χαρακτηρίσουν ξανά τρελούς που δεν επέλεξαν για έδρα τους κάποια γειτονική χώρα όπου το κόστος επένδυσης θα ήταν 2 εκατ. ευρώ.

Η απάντηση που έδωσε έρχεται από τα πρώτα βήματα τους, όταν ξεκινούσαν μαζί με την σύζυγο του το 1979 την Apivita και είχαν ως βασικό πυλώνα την αειφόρο ανάπτυξη. «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντέξει αν δεν δημιουργήσουμε νέες επιχειρήσεις. Δεν θα μπορέσουν να βρουν διέξοδο νέοι επιστήμονες και ερευνητές εάν σταματήσει να έχει η Ελλάδα παραγωγή». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπάρχουν πάνω από χίλια βιογραφικά συγκεντρωμένα στο τμήμα έρευνας και τεχνολογίας της εταιρείας και δεν είναι και λίγοι αυτοί που βάζουν «μέσο» μόνο για να έρθουν να κάνουν εξάσκηση. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί στην Ελλάδα 217 άτομα και ενισχύει συνεχώς το δυναμικό της, κυρίως στον ερευνητικό τομέα.

Οι νέες εγκαταστάσεις έχουν δημιουργηθεί για να μπορέσουν να καλύψουν το νέο πενταετές πλάνο της εταιρείας που στόχο έχει τη δυναμική, αλλά προσεκτική διεθνή επέκταση, καθώς και την είσοδο σε νέα προϊόντα και κανάλια διανομής. Χαρακτηριστικό του μεγέθους της επένδυσης είναι ότι η σημερινή ζήτηση καλύπτεται από το 70-80% μιας βάρδιας και στόχος είναι μετά τη διεθνή ανάπτυξη να λειτουργεί σταθερά σε τρεις βάρδιες.

1/3

Συγκεκριμένα, στόχος είναι έως το τέλος του 2017 ο όμιλος να έχει παρουσία σε 20 χώρες από 13 που είναι σήμερα. Οι χώρες στόχοι είναι κυρίως αυτές που έχουν παράδοση στα φυσικά καλλυντικά, όπως είναι αυτές της Κίνας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Ρωσίας, της Κορέας, της Ταϊβάν και της Μαλαισίας.

Από τις χώρες όπου σήμερα διαθέτει τα προϊόντα της η Apivita -οι εξαγωγές καταλαμβάνουν το 30% των συνολικών πωλήσεων και βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες- το 44% κατευθύνεται στην αγορά της Ισπανίας, το 10% στην αγορά της Ρουμανίας, 9% στην Κύπρο, 8% στην Ιαπωνία, 7% στο Χονγκ Κόνγκ, ενώ 5% σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις καταλαμβάνουν μόλις 1% των συνολικών εξαγωγών, στόχος, όμως, είναι να αυξηθεί σημαντικά από το 2014 όπου η εταιρεία θα επανατοποθετηθεί στη συγκεκριμένη αγορά.

Σε οικονομικό επίπεδο η εταιρεία αναμένει για το σύνολο του έτους πωλήσεις ύψους 34,7 εκατ. ευρώ έναντι 29,3 εκατ. ευρώ το 2012, δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 18%, ενώ το EBITDA αναμένεται να διαμορφωθεί σε 4,062 εκατ. ευρώ από 2,913 εκατ. ευρώ πέρυσι (+39%).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει το concept store της εταιρίας στο κέντρο της Αθήνας (Σόλωνος 6), σε πενταώροφο νεοκλασικό όπου -όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρίας- πέρα από την έμπρακτη στήριξη της στη δοκιμαζόμενη περιοχή, της δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει κάτω από μια στέγη τη φιλοσοφία της και να την επικοινωνήσει στους πελάτες της.

Διαβάστε ακόμη: APIVITA: Καινοτομία για βραβείο