Διεθνή funds ψάχνουν το επόμενο «big thing» στην Ελλάδα
- 18/07/2025, 14:15
- SHARE

Μέχρι πριν κάποια χρόνια, η Ελλάδα σπάνια εμφανιζόταν στους επενδυτικούς χάρτες των διεθνών venture capital funds. Τα μεγάλα deals, οι σημαντικές εξαγορές και τα φιλόδοξα scale-ups έμοιαζαν προνόμιο άλλων οικοσυστημάτων, πιο ώριμων, πιο δομημένων και πιο γνωστών. Ωστόσο, σήμερα κάτι έχει αλλάξει. Η ελληνική startup σκηνή φαίνεται να ωριμάζει, να εξελίσσεται και -το σημαντικότερο- προσελκύει βλέμματα από το εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, ξένα funds με παρουσία σε δεκάδες χώρες εξετάζουν προσεκτικά αυτή την περίοδο εγχώριες startups, με στόχο να εντοπίσουν την επόμενη ευκαιρία, το επόμενο «big thing» που θα πρωταγωνιστήσει στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Στο επίκεντρο βρίσκονται δύο σημαντικοί παίκτες, το κορυφαίο fund Eurazeo, με έδρα το Παρίσι, και η Jada fund-of-funds, ο στρατηγικός επενδυτικός βραχίονας της Σαουδικής Αραβίας. Αμφότεροι έχουν δώσει δείγματα γραφής στην εγχώρια αγορά και εξετάζουν την ισχυροποίηση της παρουσίας τους στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει κομβική θέση στον στρατηγικό τους σχεδιασμό.
Το γαλλικό προφίλ
Η Eurazeo είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους στην Ευρώπη, με πάνω από 35 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, ενώ έχει επενδύσει σε περισσότερες από 600 επιχειρήσεις παγκοσμίως. Διατηρεί γραφεία σε Κορέα, Τόκιο, Σιγκαπούρη, Λατινική Αμερική, ΗΠΑ και σε όλη την Ευρώπη, συμβάλλοντας στην παγκόσμια επέκταση των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της. Η δραστηριότητά της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, όπως private equity και private debt, real assets και venture capital. Το γαλλικό fund απέκτησε αυξημένη ορατότητα στην Ελλάδα μετά την επένδυσή του στην Kinvent, μια ελληνική startup με διεθνή προσανατολισμό, που δραστηριοποιείται στον ευρύτερο κλάδο της υγείας. Να σημειωθεί ότι ο κύκλος χρηματοδότησης των 16 εκατ. ευρώ το 2023 πραγματοποιήθηκε από το Eurazeo Smart City Venture fund που είναι ενταγμένο στο ESG προφίλ του ομίλου, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τη δραστηριότητα της Eurazeo στα Βαλκάνια.
Ο πολυεθνικός όμιλος στοχεύει κυρίως σε healthtech επιχειρήσεις, σε startups από τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), αλλά και σε αυτές που ασχολούνται με τη βιώσιμη ενέργεια. Κατά κύριο λόγο η στρατηγική της Eurazeo έχει ευρωπαϊκή προοπτική, καθώς επενδύει σε επιχειρήσεις με δυνατότητα διεθνούς scaling, λειτουργική επάρκεια και ισχυρές ομάδες διαχείρισης.
Το «έξυπνο» κεφάλαιο του Κόλπου
Αντίστοιχο ενδιαφέρον εκδηλώνει και η Jada, το κρατικό fund-of-funds της Σαουδικής Αραβίας, με αποστολή να ενισχύει την τοπική επιχειρηματικότητα μέσω στρατηγικών συνεργασιών. Η Jada λειτουργεί με μοντέλο αντίστοιχο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και επενδύει σε funds που έχουν δυναμική να φέρουν εταιρείες στη Σαουδική Αραβία. Ήδη έχει επενδύσει σε περισσότερα από 40 funds, ενώ αναζητά συνεχώς νέες συνέργειες. Υπενθυμίζεται ότι η Jada έχει επενδύσει στο νέο fund, ύψους 50 εκατ. δολαρίων, της Iliad Partners, εταιρείας venture capital με έδρα το Άμπου Ντάμπι, που ιδρύθηκε το 2016 από τον επιχειρηματία, Χρήστο Μάστορα και τον Σαουδάραβα Omar AlMadhi. Με κεφάλαια άνω των 1,1 δισ. δολαρίων, η Jada επενδύει αποκλειστικά μέσω VC και PE funds με στρατηγική σε αναδυόμενες αγορές, αλλά προχωρά και σε συν-επενδύσεις (co-investments) σε επιχειρήσεις που λειτουργούν ή επεκτείνονται στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω του επενδυτικού ταμείου, Mubadala κάνουν έμμεσες επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες, μέσω της συμφωνίας με την ΕΑΤΕ. Κάτι αντίστοιχο μεθοδεύει η ΕΑΤΕ και με τη Σαουδική Αραβία και συγκεκριμένα με τον φορέα, Jada.
Ο ρόλος της ΕΑΤΕ
Η ΕΑΤΕ αποτελεί βασικό παράγοντα στη σύνδεση των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων με το εγχώριο startup οικοσύστημα, συμμετέχοντας σε δεκάδες επενδυτικά σχήματα (funds) που ενισχύουν τη ρευστότητα και την αξιοπιστία των startups και δημιουργούν ένα σταθερό πλαίσιο για τη συμμετοχή ξένων επενδυτών. Αναλυτικότερα, η ΕΑΤΕ, με 2,1 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμιση του εγχώριου επενδυτικού τοπίου, χρηματοδοτώντας startups και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μέσω επιλεγμένων fund managers διοχετεύει κεφάλαια σε δυναμικούς τομείς όπως deep tech, βιοεπιστήμες, ICT, προηγμένη βιομηχανική παραγωγή, πράσινες υποδομές, αλλά και σε πιο παραδοσιακούς κλάδους όπως η ενέργεια και οι υποδομές. Το ενεργό της χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 35 επενδυτικά σχήματα, συνεργάζεται στενά με το EIF και την BPI France, ενώ επεκτείνεται και σε διεθνές επίπεδο, αναπτύσσοντας σχέσεις με sovereign wealth funds από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος της ΕΑΤΕ ως στρατηγικός κόμβος επιβεβαιώθηκε και στο Tech Tour Athens Investors Summit 2025 που συνδιοργάνωσε, στη διάρκεια του οποίου περίπου 100 επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα τους σε ελληνικές scale-up εταιρείες. Όπως διαπιστώθηκε, η ταχύτητα ανάπτυξης των ελληνικών startups, ιδίως στον τομέα του ΑΙ, έχει κερδίσει την προσοχή επενδυτών. Κάτι το οποίο κατέστησε σαφές και η managing partner growth της Eurazeo, Hala Fadel. «Βλέπουμε μεγάλη ευκαιρία στην Ελλάδα. Μπορείς πλέον να δημιουργήσεις startups από οπουδήποτε. Στη χώρα υπάρχουν πολλές καλές εταιρείες κυρίως στο AI software και στο fintech», τόνισε.
Όσον αφορά τη σημερινή εικόνα της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής, παρατηρείται ότι το 60% των startups έχουν ως βασικό άξονα την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ μόνο στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση 40% στον αριθμό των GenAI startups μέσα στο 2024. Πρόκειται για την υψηλότερη άνοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, η χώρα μας κατατάσσεται δεύτερη στην Ε.Ε. -μετά τη Γερμανία- σε αποφοίτους με πτυχίο στις επιστήμες STEM και πρώτη στις γυναίκες αποφοίτους μηχανικούς. «Αυτά τα στοιχεία, μαζί με την αναπτυσσόμενη startup σκηνή, την υποστήριξη φορέων, την ΕΑΤΕ, αλλά και την ενεργή συμμετοχή όλων των funds, συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο και ώριμο οικοσύστημα καινοτομίες», ανέφερε η Η. Fadel. Επιπλέον, αποκάλυψε ότι στελέχη του γαλλικού fund επισκέπτονται την Ελλάδα σε μηνιαία βάση βλέποντας συστηματικά νέες εταιρείες. Όπως τόνισε, το οικοσύστημα έχει ωριμάσει σημαντικά και έχουν ήδη ξεχωρίσει τρεις ελληνικές εταιρείες με σημαντικές προοπτικές, στις οποίες ενδέχεται να επενδύσουν εντός της επόμενης διετίας.