Διεθνής ανησυχία για τη στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στην «αρένα» της Συρίας

Διεθνής ανησυχία για τη στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στην «αρένα» της Συρίας
epa06724730 A handout photo made available by government-affiliated Syrian Military Media is said to show Syrian air defense missiles intercepting missile strikes over Damascus, Syria, 09 May 2018 (issued 10 May 2018). According to Syrian official media reports, the air defense was responding to a new wave of Israeli missile strikes. EPA/SYRIAN MILITARY MEDIA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν οδήγησε σε αλυσίδα εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. 

Έκδηλη είναι παγκοσμίως η ανησυχία από την απότομη αύξηση της έντασης μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ στη Συρία, όπου το εβραϊκό κράτος βομβάρδισε χθες δεκάδες ιρανικούς στόχους σε αντίποινα για την πρώτη απευθείας επίθεση, όπως υποστηρίζει, της Ισλαμικής Δημοκρατίας εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων. Κανείς δεν μπορεί να πει αν τα γεγονότα αυτά συνιστούν απλώς μια έξαρση ισχυρότερη από τις προηγούμενες ανάμεσα στους δύο εχθρούς ή αν σηματοδοτούν την έναρξη μιας κλιμάκωσης που αναμενόταν εδώ και εβδομάδες γύρω από τη συριακή κρίση, σε ένα πλαίσιο εντάσεων που αναβιώνουν λόγω της αβεβαιότητας για την ιρανική πυρηνική συμφωνία.

Το Ισραήλ πάντως διαβεβαίωσε ότι δεν επιδιώκει την κλιμάκωση διακηρύσσοντας παράλληλα ότι είναι έτοιμο για όλα τα σενάρια.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως τα τελευταία ισραηλινά πλήγματα στο συριακό έδαφος συνιστούν μια «νέα φάση» στον πόλεμο στη Συρία. «Η σιωνιστική οντότητα (σ.σ.: το Ισραήλ) και αυτοί που την υποστηρίζουν ενεπλάκησαν με άμεσο τρόπο στην αντιπαράθεση. (…) Αυτό είναι δείκτης μιας νέας φάσης στον πόλεμο», ανακοίνωσε η συριακή διπλωματία, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. «Αυτή η πολεμοχαρής στάση της σιωνιστικής οντότητας το μόνο που θα καταφέρει είναι να ενισχύσει τις εντάσεις στην περιοχή και να απειλήσει, κατά συνέπεια, τη διεθνή ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια», υπογράμμισε το συριακό υπουργείο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν σήμερα τις «προκλητικές επιθέσεις με ρουκέτες» του Ιράν από τη Συρία και υποστήριξαν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις προκλητικές επιθέσεις με ρουκέτες του ιρανικού καθεστώτος από τη Συρία εναντίον ισραηλινών πολιτών και υποστηρίζουμε κατηγορηματικά το δικαίωμα του Ισραήλ να αναλαμβάνει δράση για να αμυνθεί», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. «Η ανάπτυξη από το ιρανικό καθεστώς επιθετικών συστημάτων ρουκετών και πυραύλων στη Συρία με στόχο το Ισραήλ είναι μια απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή», προστίθεται στη ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου προστίθεται πως το ιρανικό στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Επανάστασης «φέρει πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες των απερίσκεπτων ενεργειών του και τους καλούμε, καθώς και τις πολιτοφυλακές-αντιπροσώπους τους, της Χεζμπολάχ περιλαμβανομένης, να μην προχωρήσουν περισσότερο στις προκλήσεις».

Εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε επίσης τις ιρανικές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων και κάλεσε την Ισλαμική Δημοκρατία να απόσχει από οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. «Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει με τον πιο αυστηρό τρόπο τις ιρανικές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον ισραηλινών δυνάμεων», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Υποστηρίζουμε κατηγορηματικά το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται».

«Καλούμε το Ιράν να απόσχει από περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν μόνο να αυξήσουν την αστάθεια στην περιοχή. Έχει κρίσιμη σημασία να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση, που δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός», ανέφερε ο Τζόνσον.

Η Γαλλία ζήτησε επίσης από το Ιράν να αποφύγει κάθε «στρατιωτική πρόκληση» έπειτα από τις επιθέσεις με ρουκέτες του Ιράν από τη Συρία σε ισραηλινές θέσεις στα υψίπεδα του Γκολάν. Η Γαλλία «απαιτεί το Ιράν να απέχει από κάθε στρατιωτική πρόκληση και προειδοποιεί ενάντια σε κάθε πειρασμό για περιφερειακή ηγεμονία», τόνισε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

«Η Γαλλία εκφράζει έντονη ανησυχία έπειτα από επίθεση με στόχο ισραηλινές θέσεις στα υψίπεδα του Γκολάν και επαναδιατυπώνει την ακλόνητη δέσμευσή της στην ασφάλεια του Ισραήλ και καταδικάζει κάθε απόπειρα υπονόμευσής της», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, τονίζοντας πως η γαλλική κυβέρνηση «υπογραμμίζει την ανάγκη όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση εντάσεων στη Μέση Ανατολή».

«Για αυτό το λόγο η Γαλλία επιθυμεί να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση με το Ιράν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η οποία θα περιλαμβάνει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, το βαλλιστικό του πρόγραμμα και την επίλυση των κρίσεων στην περιοχή», τόνισε η εκπρόσωπος, αναφορικά με την αμερικανική απόφαση αποχώρησης από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και την επιθυμία που ήδη έχει εκφράσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν να εργαστεί για μια «μεγαλύτερη» συμφωνία με την Τεχεράνη.

Η Ρωσία εκδήλωσε κι αυτή την ανησυχία της για την αυξανόμενη ένταση που παρατηρείται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ και ευελπιστεί σε μια πολιτική και διπλωματική επίλυση της κατάστασης , δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αναμφίβολα γνωρίζουμε ότι γίνονται πολύ σκληρές δηλώσεις και φυσικά η Μόσχα ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση και ελπίζει ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και θα επιλέξουν αποκλειστικά τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης πως θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία με την Τεχεράνη στα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προσβλέποντας στο να διασφαλισθεί η διμερής συνεργασία, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογο του Αμπάς Αρακτσί. Επισημαίνεται ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν οι δύο υφυπουργοί συζητήθηκε η προοπτική της περαιτέρω υλοποίησης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την αποχώρηση από αυτή των ΗΠΑ.

«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση της στην ισχύ των συμφωνιών. Η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν να συνεχίσουν την στενή συνεργασία στον θέμα αυτό προς το συμφέρον της διασφάλισης της διμερούς συνεργασίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν ορισμένα άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα στον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί ότι θεωρεί λάθος την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τόνισε πηγή στην τουρκική προεδρία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Ερντογάν τόνισε στον Ροχανί ότι η Τουρκία επιθυμεί τη διατήρηση της συμφωνίας, έπειτα από την ανακοίνωση αποχώρησης των ΗΠΑ από αυτήν από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Τί συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στη Συρία 

Τουλάχιστον 23 ένοπλοι, 5 Σύροι στρατιώτες και 18 μέλη των συμμαχικών δυνάμεων των συριακών αρχών έχασαν τη ζωή τους από τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μεταξύ των στρατιωτών των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας που σκοτώθηκαν βρίσκεται ένας αξιωματικός, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, η ταξιαρχία αλ-Κουντς, υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του ιρανικού καθεστώτος, εκτόξευσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα περίπου είκοσι ρουκέτες Fajr και Grad προς προκεχωρημένες θέσεις στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα του Γκολάν, από την άλλη πλευρά της οροθετικής γραμμής. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη το 2011 του πολέμου στη Συρία και της ιρανικής εμπλοκής σε αυτή τη γειτονική χώρα του Ισραήλ, που το Τελ Αβίβ αποδίδει αυτά τα πλήγματα στο Ιράν. Τον Φεβρουάριο η διείσδυση ενός ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον ισραηλινό εναέριο χώρο προκάλεσε πλήγματα εναντίον πολλών ιρανικών στόχων στην πρώτη ανοικτά δηλωμένη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες στη Συρία.

Οι ιρανικές ρουκέτες δεν προκάλεσαν θύματα, τέσσερις από αυτές αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, και οι άλλες έπεσαν εκτός Ισραήλ, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, ο στρατός άνοιξε πυρ απαντώντας σε πυρά που αποδίδονται στους Ιρανούς, εξαπολύοντας μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές επιχειρήσεις του των τελευταίων ετών και «βεβαίως την πιο σημαντική εναντίον ιρανικών στόχων».

Η διοίκηση του συριακού στρατού ανακοίνωσε ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος ενός «διαδοχικού κύματος» ισραηλινών ρουκετών που εκτοξεύθηκαν εναντίον των βάσεών του, προσθέτοντας πως από τα πλήγματα σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι. Σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τη συριακή κρατική τηλεόραση, εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πως τα πλήγματα κατέστρεψαν επίσης έναν σταθμό ραντάρ και μια αποθήκη όπλων. Δεν διευκρίνισε ποιες τοποθεσίες επλήγησαν στη διάρκεια της νύχτας από το Ισραήλ.