Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA): ‘Ερχεται σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA): ‘Ερχεται σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου
Photo: pixabay.com

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) θα μπορούσε να αποδεσμεύσει περισσότερο πετρέλαιο από τα αποθέματα για να περιορίσει την αύξηση των τιμών καυσίμων και θα εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την άμεση μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού.

Οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο χώρας εξαγωγών αργού, στην Ουκρανία και την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα, εντείνοντας τους φόβους για διατάραξη της τροφοδοσίας στην αγορά.

«Την επόμενη εβδομάδα, όπως κάναμε για το αέριο, θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων για το πώς να μειωθεί άμεσα το πετρέλαιο», δήλωσε σε ενεργειακό συνέδριο στο Παρίσι, ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες άμεσο εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και άλλες ενεργειακές εισαγωγές.

Τα κράτη-μέλη του IEA συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να αποδεσμεύσουν 60 εκατ. βαρέλια από τα αποθέματα πετρελαίου για να αντισταθμιστεί η διατάραξη στην τροφοδοσία ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Μπιρόλ χαρακτήρισε τα 60 εκατ. βαρέλια «αρχική απάντηση», προσθέτοντας: «Είναι μόνο το 4% των αποθεμάτων μας. Εάν υπάρχει ανάγκη, εάν το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις μας, μπορούμε να φέρουμε περισσότερο πετρέλαιο στις αγορές, ως μέρος της απάντησης αυτής».