Διεθνείς πιέσεις για αποτροπή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία

Διεθνείς πιέσεις για αποτροπή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία

Δείτε τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Channel και Editor in Chief του FortuneGreece.com Σωτήρης Δανέζης από τη Συμφερόπολη της Ουκρανίας.

Με τις διενθείς αντιδράσεις για το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κριμαίας να εντείνονται, η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που θα οδηγούσε σε μια ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου των Ρώσων πολιτικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προκαλούσε την ανάλογη αντίδραση της Μόσχας, δήλωσε σήμερα ο Αλεξέι Πουσκόφ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας.

«Ασφαλώς, η Ρωσία θα απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα», είπε ο Πουσκόφ μιλώντας στο πρακτορείο Ιτάρ-Τας.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο «άνευ προηγουμένου πάγωμα των πολιτικών επαφών», συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή «θα ήταν χειρότερη απ’ ό,τι συνέβαινε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται μόνο από 28 χώρες και ο κόσμος δεν περιορίζεται σ’ αυτήν», πρόσθεσε, καλώντας τις Βρυξέλλες να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση και λογική».

Διαβάστε ακόμη: Χτύπημα της Κομισιόν στη Ρωσία: Παγώνει τον South Stream

Δείτε την ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη από τη Συμφερόπολη

)

Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας αναμένεται να υπερψηφίσει σήμερα ένα νομοσχέδιο για την ουκρανική κρίση που περιλαμβάνει κυρώσεις και παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ, η Επιτροπή πιθανότατα θα εγκρίνει το νομοσχέδιο και θα το στείλει για συζήτηση στην ολομέλεια του Σώματος.

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την παροχή εγγυήσεων ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη χορήγηση δανείου στην Ουκρανία.

Στα 15 δισ. υπολογίζεται το δάνειο του ΔΝΤ
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου δήλωσε στο Κογκρέσο ότι η βοήθεια που θα προσφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουκρανία ενδέχεται να ξεπεράσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ουκρανία «έχει ανάγκη από θεμέλια για να ανοικοδομήσει την οικονομία της και αυτό θα πρέπει να προέλθει από το ΔΝΤ», σημείωσε ο Λιου.

Διαβάστε ακόμη: Οικονομικό «θάνατο» της Ρωσίας «βλέπουν» οι Γερμανοί

«Αυτό θα αφορά ένα πακέτο το οποίο ενδέχεται να ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι καμία χώρα δεν θα μπορούσε από μόνη της να προσφέρει αυτή τη χρηματοδότηση.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την ουκρανική κυβέρνηση ώστε να υιοθετηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη βοήθεια αυτή», δήλωσε ο Λιου.

«Γι’ αυτό τον λόγο το ΔΝΤ είναι τόσο σημαντικό. Είναι το πρώτο που επεμβαίνει», συνέχισε ο Λιου, ενώ ζήτησε από το Κογκρέσο να υιοθετήσει μια μεταρρύθμιση που προβλέπει τον διπλασιασμό των μόνιμων πόρων του ΔΝΤ, η οποία δεν έχει προχωρήσει εν αναμονή της επικύρωσής της από τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς.

Επαφές Πούτιν με Γαλλία και Ελβετία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, τονίζοντάς του ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει η ένταξη της περιοχής της Κριμαίας στην Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μια «απαράδεκτη προσάρτηση».

«Ο πρόεδρος υπενθύμισε (στον Πούτιν), ότι το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη προετοιμασίες με αδιαφανή τρόπο, δεν έχει καμία νομική βάση», ανέφεραν τα Ηλύσια Πεδία σε ανακοίνωσή τους μετά την τηλεφωνική επαφή των δύο ηγετών.

Διαβάστε ακόμη: Στα ύψη η δημοτικότητα του Πούτιν

Παράλληλα, η επικείμενη επίσκεψη των Γάλλων υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στις 18 Μαρτίου στη Μόσχα, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα το Κρεμλίνο, θα πραγματοποιηθεί «με βάση τις προόδους στο ουκρανικό ζήτημα», ανέφερε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί «αν από τη ρωσική πλευρά υπάρξουν στοιχεία που μας επιτρέπουν να πιστέψουμε ότι αυτή η συνάντηση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη», διευκρίνισε ένας σύμβουλος του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε σήμερα για την κρίση στην Ουκρανία και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Οι Πούτιν και Μπουρκχάλτερ «συζήτησαν τις δυνατότητες που έχει ο ΟΑΣΕ, στο πλαίσιο της προώθησης μιας επίλυσης της κρίσης», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τις συζητήσεις, ούτε για το αν υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη: Η γεωπολιτική των αγορών

Στο «κόκκινο» τα ρωσικά ασφάλιστρα κινδύνου
Τα ασφάλιστρα κινδύνου του ρωσικού χρέους αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια εξαιτίας των φόβων ότι οι πιθανές κυρώσεις από τη Δύση θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ήδη εξασθενημένη οικονομία της χώρας.

Τα πενταετή CDS (Credit Default Swaps) αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης σήμερα στις 247 μονάδες, που είναι το ανώτερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη Markit. Τα πενταετή ρωσικά CDS έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 60 μονάδες βάσης από την αρχή του Μαρτίου.

«Οι πολύ σκληρές κυρώσεις είναι πιθανώς ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης και σε αυτό το στάδιο ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος. Αλλά η πρόβλεψη αυστηρότερων μέτρων θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι πιο επιβλαβείς», δήλωσε ο Νιλ Σέρινγκ επικεφαλής ερευνητής της Capital Economics για τις αναδυόμενες αγορές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters