Δικηγόρος ΕΡΤ: να «παγώσουν» οι αποφάσεις παύσης λειτουργίας και πρόσληψης προσωπικού

Δικηγόρος ΕΡΤ: να «παγώσουν» οι αποφάσεις παύσης λειτουργίας και πρόσληψης προσωπικού

Συνεχίζεται η αμφισβήτηση της νομικής ορθότητας της απόφασης της κυβέρνησης.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο δικηγόρος της ΕΡΤ Γεώργιος Κόκκας ζητεί να ανασταλούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες έπαυσε η λειτουργία της κρατικής λειτουργίας, προκηρύχθηκε η πρόσληψη δημοσιογράφων, κ.λπ.

Παράλληλα, ζητεί να εκδοθεί και προσωρινή διαταγή για το άμεσο «πάγωμα» όλων αυτών των κυβερνητικών πράξεων που αφορούν την ΕΡΤ.

Προ δέκα περίπου ημερών ο κ. Κόκκας, ο οποίος, όπως αναφέρει, από το 1987 εργάζεται στην ΕΡΤ με σύμβαση έμμισθης εντολής πάγιας αντιμισθίας και είναι εκπρόσωπος του κόμματος «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας», κατέθεσε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αίτηση με την οποία ζητεί να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι από 10.6.2003 πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), η από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση, με τις οποίες ανεστάλη η λειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ και λύθηκαν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτή, κ.λπ.

Στη σημερινή αίτησή του ο δικηγόρος της ΕΡΤ, πλέον του ότι ζητεί να ανασταλούν η επίμαχη ΠΝΠ, κ.λπ., περιλαμβάνει αίτημα, μεταξύ των άλλων, να ανασταλεί: 1) η πρόσληψη αρχικά 589 και κατόπιν 2.000 προσώπων (εκτός δικηγόρων) 2) το πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ ΑΕ 3) η αναγνώριση δυνατότητας εκπομπής από τις συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. μόνο του προγράμματος που παράγουν οι πρώην εργαζόμενοι της κρατικής τηλεόρασης και 4) η άσκηση των καθηκόντων του διαχειριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη.

Ως προς την προκήρυξη για τις προσλήψεις προκειμένου να στελεχωθεί η ΝΕΡΙΤ ΑΕ, ο κ. Κόκκας τονίζει ότι προκηρύχθηκαν θέσεις εργασίας χωρίς να αναφέρονται οι όροι των ατομικών συμβάσεων εργασίας, ενώ παρέχεται μπόνους 200 μονάδων για τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, χωρίς «να διευκρινίζεται αν θα προστίθενται επιπλέον οι 10 μονάδες βαθμολόγησης ανά μήνα για την προηγούμενη ραδιοτηλεοπτική εμπειρία τους».

Παράλληλα, προσθέτει ο δικηγόρος της ΕΡΤ ότι ψηφίστηκε από την Βουλή το σχέδιο νόμου για την ΝΕΡΙΤ ΑΕ, χωρίς να προβλέπονται στον νόμο αυτό «μεταβατικές διατάξεις που όφειλε να είχε προβλέψει ο νομοθέτης για το καθεστώς μετάβασης από την ΕΡΤ ΑΕ στην ΝΕΡΙΤ ΑΕ, με αποτέλεσμα όλη αυτή η μεταβατική περίοδος να διέπεται από αυθαίρετες, παράνομες και ελεγκτέες πράξεις του ειδικού διαχειριστή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Συμέλα Παντζαρτζή