Δήλωση – σοκ: «Η Ιταλία θα ήταν καλύτερα εκτός Ευρωζώνης»

Δήλωση – σοκ: «Η Ιταλία θα ήταν καλύτερα εκτός Ευρωζώνης»

Προς μετωπική Ιταλία – Κομισιόν. Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, βουτιά καταγράφουν οι ιταλικές τράπεζες.

Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, καθώς η αντιευρωπαϊκή ρητορική από υψηλόβαθμο μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου τρόμαξε τους επενδυτές, προκαλώντας ξεπούλημα στα κρατικά ομόλογα της χώρας και οδηγώντας τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών σε χαμηλό 19 μηνών.

Οι ιταλικές τράπεζες σημείωσαν βουτιά 2,8% αφού ο Κλαούντιο Μπόργκι, επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού στην κάτω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η Ιταλία θα ήταν καλύτερα εκτός ευρωζώνης.

Οι τράπεζες ήταν οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ευρώπη, παρασύροντας πτωτικά τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600, που υποχώρησε κατά 0,6% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον εβδομάδων. Η άνοδος των μετοχών των πετρελαϊκών εταιριών, χάρη στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, μετρίαζε τις απώλειες.

Ο STOXX 600 σημειώνει απώλειες 1,7% από την αρχή της χρονιάς λόγω ανησυχιών για έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και για την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή.

Η ένταση μεταξύ Κομισιόν και Ευρωζώνης παραμένει στα ύψη. Η Κομισιόν θα απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού που θα της παρουσιάσει η Ρώμη αν κατατεθεί ως έχει, στις 15 Οκτωβρίου, και εν συνεχεία θα εκκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας. Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από δημοσίευμα της ιταλικής συντηρητικής εφημερίδας La Repubblica σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας να αυξήσει τις δαπάνες και να παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% για τρία χρόνια.

Η ιταλική εφημερίδα υποστήριζε ότι η Κομισιόν δεν έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών, και θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία. Παράλληλα, αναλυτές της Barclays προέβλεψαν ένταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στη Ρώμη, αν ούτε η Ιταλία τροποποιήσει το σχέδιο προϋπολογισμού, ούτε η Κομισιόν χαλαρώσει τη στάση της. Οι πρώτες επικριτικές αντιδράσεις στελεχών της Κομισιόν στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης προοιωνίζονται σύγκρουση με τη Ρώμη. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε πως οι στόχοι της Ρώμης δεν συνάδουν με τους στόχους του συμφώνου σταθερότητας.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, πάντως, προσήλθε χθες στο Eurogroup για να πείσει τους ομολόγους του της Ευρωζώνης ότι το χρέος της Ιταλίας θα μειωθεί. Μολονότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας δεν ήταν στην ατζέντα του χθεσινού Eurogroup, το θέμα ήταν αναπόφευκτο να συζητηθεί. Ολα τα κράτη-μέλη κάλεσαν την Ιταλία να καταθέσει επαρκή προϋπολογισμό και όχι ένα σχέδιο με στόχους που αποκλίνουν τόσο από τους στόχους της Κομισιόν.

O επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι το θέμα της Ιταλίας δεν ήταν στην ατζέντα αλλά το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας εμπνέει ανησυχία και εγείρει ερωτήματα «που πρέπει να απαντηθούν σύντομα». Κάλεσε, μάλιστα, τη Ρώμη να αποδείξει ότι το σχέδιό της είναι βιώσιμο και αξιόπιστο. Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Τρία κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των ομολόγων του της Γαλλίας και της Ολλανδίας και είπε ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2019. Διευκρίνισε, πάντως, ότι προτεραιότητα της ιταλικής κυβέρνησης είναι η τόνωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Την επιχειρηματολογία του Ιταλού υπουργού Οικονομικών θα μπορούσε να ενισχύσει πρόσφατη έρευνα της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία η Ρώμη έχει πράγματι τη δυνατότητα να μειώνει το χρέος της, διατηρώντας παράλληλα δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι 2,3%.