Οι δηλώσεις των πολιτικών μετά τη στρατιωτική παρέλαση

Οι δηλώσεις των πολιτικών μετά τη στρατιωτική παρέλαση

Αισιοδοξία και αλληλεγγύη στις δηλώσεις της ηγεσίας της χώρας.

H μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων να κάνουν δηλώσεις.

«Ημέρα τιμής η σημερινή στους προγόνους μας, εκείνους που έγραψαν ένδοξες στιγμές το 1940. Είναι μία μέρα, όμως, που γυρνάμε όχι μονάχα τις μνήμες πίσω, αλλά κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η Ελλάδα, πέρα και πάνω από την κρίση, παραμένει ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, η οποία και πάλι δοκιμάζεται. Εγγυητής της ασφάλειας και της ανεξαρτησίας της Ελλάδος οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τις οποίες σήμερα, για μία ακόμα φορά, χιλιάδες κατοίκων της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, θαυμάσαμε με τους άψογους σχηματισμούς τους, κάτι που δείχνει ότι το εθνικό αμυντικό μας σύστημα είναι πάντοτε έτοιμο να ανταποκριθεί στην υπέρτατη αποστολή. Μέσα από αυτή την εντυπωσιακή παρέλαση και με τους συμβολισμούς της ημέρας, στέλνουμε ένα γενικότερο μήνυμα. Καταρχήν στην ευρύτερη γειτονιά μας. Μήνυμα ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης. Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος πρέπει να αισθάνεται ασφαλής και σίγουρος. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους και είναι πάντοτε έτοιμες. Μήνυμα προς τους νέους ανθρώπους, ότι η Ελλάδα της ισχύος, της περηφάνιας, του κύρους και της τιμής είναι πάντα εδώ. Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή, οι συμβολισμοί είναι ξεκάθαροι. Και κάτι τελευταίο και σημαντικό. Όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα της Ελλάδος, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα παρούσες», ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από αυτή τη θέση.

«Ο αγώνας, οι θυσίες και τα υψηλά ιδανικά των προγόνων μας αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για όλους μας, αλλά ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές» δήλωσε από τις Σέρρες, που παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις για την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Την πεποίθηση ότι η εξαιρετική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στέλνει πολλαπλά μηνύματα, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός, αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης των στρατιωτικών και των πολιτικών τμημάτων στη Θεσσαλονίκη, με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940.
«Αυτοί οι οποίοι κοιτάνε με αρνητικό τρόπο την Ελλάδα, πρέπει να το ξεχάσουν και ο ελληνικός λαός να ξέρει ότι η προστασία του είναι σε καλά χέρια», τόνισε ο κ. Ορφανός και συνεχάρη όσους αγωνίζονται για να αλλάξει κατεύθυνση η Ελλάδα. «Ανανεώνουμε σήμερα την υπόσχεση μας ότι θα κάνουμε ότι πρέπει για τη χώρα μας, ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει, να διεκδικήσει ένα κεντρικό ρόλο και οι νέες γενιές να αποκτήσουν τη δική τους δυναμική», δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης. Προηγουμένως, ο κ. Ορφανός υποδέχτηκε στο Ηρώο του Γ’ΣΣ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων του Έπους του ’40.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιωάννης Τραγάκης εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την υπερηφάνεια του και σημείωσε: «Σήμερα ήταν μια ημέρα μνήμης, περισυλλογής και μίμησης. Ημέρα μνήμης για να θυμηθούμε τους ήρωες του ’40 που έπεσαν για την πατρίδα. Περισυλλογής για να θυμηθούμε ότι όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι μπορούν και καταφέρνουν πολλά. Και μίμησης, γιατί με τη σημερινή κρίση που περνάμε, που είναι μια οικονομική κρίση, είναι ένας οικονομικός πόλεμος, η Ελλάδα μας χρειάζεται όλους ενωμένους. Όλους ενωμένους και το εννοώ».

«Η συλλογική μας μνήμη μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά όταν τοποθετούμε το εθνικό πάνω από το μικροκομματικό συμφέρον. Όταν το συλλογικό υπερισχύει του ατομικού συμφέροντος», επισήμανε ο Αντώνης Σαουλίδης, που εκπροσώπησε το ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του Πολιτικού του Συμβουλίου.

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γαβριήλ Αβραμίδης είπε ότι «σήμερα οφείλουμε να βροντοφωνάξουμε τα “όχι” της χώρας απέναντι στις παράλογες και ταπεινωτικές απαιτήσεις των δανειστών και να θυμίσουμε την υποχρέωση της Γερμανίας να επιστρέψει το κατοχικό δάνειο και να πληρώσει τις πολεμικές επανορθώσεις». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι του χρόνου η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου χωρίς τα κάγκελα που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας.

«Ο ηρωικός αγώνας των προγόνων μας κρατάει ζωντανή τη μνήμη αλλά και το χρέος που έχουμε να διαφυλάξουμε την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική μας κυριαρχία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όλοι οι Έλληνες μαζί, πρέπει να είμαστε ενωμένοι», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Να μείνουμε στις δύο λέξεις που είπε ο κυβερνήτης του F 16, το κεφάλι ψηλά. Ευτυχώς ήταν και το F 16 και μπορούσαν να το δουν και όλοι οι Θεσσαλονικείς γιατί από τα δύο χιλιόμετρα της παρέλασης μόνο 200 μέτρα ήταν ελεύθερα», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, εκφράζοντας έτσι την αντίθεση της στα κάγκελα που εμπόδιζαν τον κόσμο να πλησιάσει στην περιοχή που βρισκόταν η εξέδρα των επισήμων.

Την παρέλαση παρακολούθησαν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο γ.γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, πρόξενοι και άλλοι επίσημοι.

Χωρίς να έχει προσκληθεί την παρέλαση παρακολούθησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, ο οποίος στάθηκε παράμερα, δίπλα από την εξέδρα των αναπήρων πολέμου, και με δηλώσεις του επιτέθηκε στην κυβέρνηση.