Δημήτρης Λακασάς: Η αύξηση των ληστειών στρέφει τους Έλληνες σε συστήματα ασφαλείας

Δημήτρης Λακασάς: Η αύξηση των ληστειών στρέφει τους Έλληνες σε συστήματα ασφαλείας

Η διάκριση του «Καινοτόμου Επιχειρηματία», οι επενδύσεις 3,2 εκατ. ευρώ της Olympia Electronics και το «ριμπάουντ» του κλάδου ηλεκτρολογικού υλικού.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας, με παρουσία σε περισσότερες από 72 χώρες του εξωτερικού, ενώ διαθέτει ένα από τα δέκα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής φωτισμού ασφαλείας στην Ευρώπη.

Ο λόγος για την Olympia Electronics, η οποία έπειτα από τέσσερις δεκαετίες δραστηριότητας, συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, πειραματιζόμενη με νέες υπηρεσίες και προϊόντα, γεγονός που χάρισε στον Πρόεδρό της, Δημήτριο Λακασά, και τον τίτλο του «Καινοτόμου Επιχειρηματία» για το 2017 στον διαγωνισμό της ΕΥ.

«Το βραβείο αυτό αποτελεί ηθική επιβράβευση για εμένα αλλά γενικότερα για την OLYMPIA ELECTRONICS A.E., που παραμένει όλα αυτά τα χρόνια προσηλωμένη στην καινοτομία και στην ανάπτυξη» τονίζει στο fortunegreece.com ο Δημήτρης Λακασάς, προσθέτοντας ότι τα στελέχη της εταιρείας συνεχίζουν ενωμένα, με αγάπη και δημιουργικότητα το μεγάλο όραμα των δύο ιδρυτών της Olympia Electronics, του Νικόλαου Λακασά και του συνεταίρου του, Παναγιώτη Αρβανιτίδη, αποδεικνύοντας καθημερινά στις διεθνείς αγορές ότι «στην Ελλάδα μπορούν να αναπτυχθούν επιτυχημένα μοντέλα με έμφαση στην καινοτομία στην τεχνολογία αιχμής και τις νέες τεχνολογίες».

Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιτυχία της διοίκησης ήταν το γεγονός ότι η δεύτερη γενιά που τη διαδέχθηκε, δεν στάθηκε στα κεκτημένα των προκατόχων της, αλλά έθεσε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, μετατρέποντας την OLYMPIA ELECTRONICS A.E. από μία μικρή οικογενειακή εταιρεία, σε μία μεσαίου μεγέθους εταιρεία με 175 άτομα προσωπικό. «Η εταιρεία μας εκπροσωπεί επάξια την χώρα μας στο εξωτερικό συμμετέχοντας επιτυχώς σε Διεθνείς Εκθέσεις του κλάδου και τοποθετώντας τα καινοτόμα προϊόντα της σε μεγάλα έργα όλης της Ελλάδας, της Ευρώπης, και των σκανδιναβικών χωρών».
Η καθημερινή τριβή με το επιχειρείν έχει διδάξει στον κ. Λακασά ότι μια εταιρεία θα πρέπει να βασίζεται σε αρχές και αξίες και να έχει ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό. Τονίζει πως η επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού εστιάζει στην πρόσληψη των σωστών χαρακτήρων και συνοδεύεται από το χτίσιμο των απαιτούμενων δεξιοτήτων.

«Καινοτομία, Τεχνολογία Αιχμής, Ανθρωποκεντρισμός, θετική στάση στις αλλαγές και στις νέες προκλήσεις, συνιστούν τις βασικές παραμέτρους της επιχειρηματικής στρατηγικής που ακολουθούμε. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει η χώρα μας, αυτό που θα συμβούλευα τους νέους επιχειρηματίες είναι να κάνουν την προσωπική τους προσπάθεια στην χώρα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, στην Ελλάδα μας.
Για να μιλήσω στην γλώσσα τους «να την παλέψουν τη ζωή» Οι δυσκολίες είναι για τον άνθρωπο και αντιμετωπίζονται επιτυχώς με συλλογική προσπάθεια και δουλειά και όραμα» λέει χαρακτηριστικά.

Η εξωστρέφεια αντίδοτο στην κρίση

Το να έχουν όμως τη βάση τους στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι η δράση τους θα περιοριστεί εντός των εθνικών τους συνόρων. Άλλωστε και για την ίδια την Olympia Electronics, τα τελευταία χρόνια η εξωστρέφεια είναι η μόνη διέξοδος από την οικονομική κρίση, αφού μέσω αυτής, όπως επισημαίνει, αυξάνονται οι εξαγωγές, αναπτύσσονται καλές εμπορικές σχέσεις, έρχονται νέες επενδύσεις και στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να κινείται το χρήμα και η οικονομία γενικότερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία διετία η διοίκηση προέβη στην ίδρυση της OLYMPIA ELΕCTRONICS POLSKA διεισδύοντας έτσι στην μεγάλη αγορά της Πολωνίας. Εξίσου σημαντική είναι και η διείσδυση στον χώρο της ναυτιλίας μέσω του cluster της ΗEMEXPO, του οποίου είναι μέλη από το 2014, προωθώντας ελληνικά προϊόντα στα ελληνόκτητα πλοία. «Βέβαια μία υγιής και αναπτυσσόμενη εταιρεία όπως η OLYMPIA ELECTROΝICS A.E. δεν σταματάει ποτέ την εξωστρέφειά της. Σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματα για το μέλλον της εταιρείας και ανάλογα με τις καταστάσεις που θα επικρατούν θα «επιχειρήσουμε» προσεκτικά με σιγουριά και ασφάλεια».

Παραδέχεται πως εξαιτίας της κρίσης πολλοί πελάτες έκλεισαν τα καταστήματά τους με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί το εγχώριο πελατολόγιο της Olympia Electronics. Αντίβαρο ήταν και πάλι η δραστηριοποίηση στις διεθνείς αγορές και η συνεργασία με μεγάλες εταιρείες των χωρών της Μέσης Ανατολής, των Σκανδιναβικών χωρών και σχεδόν όλων των χωρών της Ε.Ε.

Τονίζει πως η αγορά του κλάδου του ηλεκτρολογικού υλικού διέγραψε έντονα πτωτική πορεία στο ξεκίνημα της κρίσης, καθώς και το 2015, και πως από το 2017 έχει ξεκινήσει μια σταθεροποιητική πορεία, η οποία ευελπιστούν να γίνει αυξητική το 2018 με κύριο όχημα τα τουριστικά έργα.

Η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις κατά 8% από 15,7 εκ. € το 2016 σε 16,9 εκ. € το 2017, με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν το 67% του συνολικού κύκλου εργασιών της. Η εκτίμηση για τα κέρδη προ φόρων του 2017 ανέρχεται στα 3,2 εκ. € έναντι 2,9 εκ. € το 2016 ενώ το EBITDA εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 3,8 εκ. € έναντι 3,6 εκ. € την προηγούμενη χρονιά. Η πιο εμπορική σειρά προϊόντων είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα φωτισμού ασφαλείας, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί σε μεγάλα έργα κύρους (αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις Ολυμπιακών αγώνων κ.α.).

Έρχονται επενδύσεις 3,2 εκατ. ευρώ

«Η πρόβλεψη της εταιρείας για τις πωλήσεις του 2018 είναι να φτάσουν τα 18,5 εκ. € σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της, με 3,5 εκ. € κέρδη προ φόρων και 3,7 εκ. € EBITDA. Παράλληλα, η εταιρεία έχει συντάξει φάκελο επένδυσης συνολικού ύψους 3,2 εκ. €, που αφορά κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό, τον οποίο θα υποβάλει στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 με χρόνο υλοποίησης τα δύο χρόνια» αποκαλύπτει ο κ. Λακασάς.

Όσο για τα κονδύλια που δαπανώνται σε έρευνα και ανάπτυξη κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύουν το 5% περίπου, του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ κατά την τελευταία πενταετία η εταιρεία έχει ξοδέψει 1,3 εκ. € για αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού. «Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην καινοτομία και στην ανάπτυξη. Το 10% του ανθρώπινου δυναμικού μας εργάζεται στο νευραλγικό Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D)».

Η εγκληματικότητα και τα συστήματα ασφαλείας

Ερωτηθείς αναφορικά με τα αυξημένα κρούσματα ληστείας που σημειώνονται στη χώρα και το κατά πόσο αυτά έχουν επηρεάσει τη ζήτηση για τα συστήματα ασφαλείας ο Δημήτρης Λακασάς απαντά πως η αγορά και ο τελικός καταναλωτής ζητούν ασφαλείς και οικονομικές λύσεις συναγερμού για να προστατέψουν τις περιουσίες τους και τα νοικοκυριά τους. «Για τον λόγο αυτόν η εταιρεία μας πρόσφατα σχεδίασε και παρήγαγε το νέο σύστημα ασύρματου συναγερμού, το οποίο προτείνω ανεπιφύλαχτα σε όλο το καταναλωτικό κοινό, λόγω της εύκολης και αποτελεσματικής χρήσης του. Τα προϊόντα αντικλεπτικού συναγερμού που προστατεύουν την ανθρώπινη περιουσία και την ανθρώπινη ζωή κάτι το οποίο μας καθιστά ιδιαίτερα υπεύθυνους ως παραγωγούς».

Επισημαίνει πως ο Έλληνας πολίτης τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξηση των ληστειών, προμηθεύεται συστήματα ασφαλείας για την επιχείρησή του και για το σπίτι του. Πολλές φορές όμως καταφεύγει στην φθηνότερη λύση και έτσι έχει διπλή απώλεια, αφού από την μία το προϊόν δεν είναι αξιόπιστο και από την άλλη θα πρέπει να κάνει εκ νέου αγορά για να ασφαλίσει την περιουσία του. «Πριν αγοράσει κάποιος σύστημα ασφαλείας θα πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς και να καταλήξει στην αγορά με κριτήριο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και όχι με μόνο κριτήριο την χαμηλή τιμή (κινέζικα προϊόντα)» καταλήγει.