Δήμος Αθηναίων: Προτομή και οδός με τον όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στην Αθήνα

Δήμος Αθηναίων: Προτομή και οδός με τον όνομα του Μίκη Θεοδωράκη στην Αθήνα
Φωτογραφία αρχείου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την Εθνική Λυρική Σκηνή και εικονίζει τον Μίκη Θεοδωράκη. Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021. Πέθανε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Θρηνεί σήμερα η Ελλάδα. Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Αποτελεί μέγιστη δωρεά να ζεις στο φως της Αθήνας» είχε πει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και ο δήμος Αθηναίων θα τον τιμήσει για την τεράστια προσφορά του.

Στην προκήρυξη καλλιτεχνικού διαγωνισμού για την προτομή του Μίκη Θεοδωράκη καθώς και την ονομασία κεντρικού δρόμου στην Αθήνα αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας πριν από λίγη ώρα σε συνεδρίασή του.

«Θα μου λείψει η Ακρόπολη»

«Αποτελεί μέγιστη δωρεά να ζεις στο φως της Αθήνας» είχε πει ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης και ο δήμος Αθηναίων θα τον τιμήσει για την τεράστια προσφορά του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στο ψήφισμα που ενέκρινε αναφέρει ότι η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φιλοξενηθεί δωρεάν τιμής ένεκεν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών μέχρι να γίνει η ταφή του σύμφωνα με τις επιθυμίες του και στην κηδεία θα παραστούν ο δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Ο θάνατος του έχει προκαλέσει οικουμενική συγκίνηση. Έφυγε αφήνοντας πίσω σπουδαία παρακαταθήκη. Αυτό το φως, αυτή η γνώση, είναι η ελευθερία μας», είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

«”Όταν φύγω, αυτό που θα μου λείψει περισσότερο είναι η Ακρόπολη” είχε πει ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο Μίκης της Αθήνας, ο Μίκης της Ελλάδας, ο Μίκης του κόσμου. Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων ομόφωνα -ως ελάχιστο φόρο τιμής- πήρε την απόφαση να δώσει το όνομά του σε μια κεντρική οδό και να ξεκινήσει τη διαδικασία για την τοποθέτηση προτομής του στο κέντρο της πόλης για να θυμίζει το πέρασμά του στην αθανασία» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Διαδήλωσε και τραγούδησε στους δρόμους της πόλης

«Ο Μίκης έζησε σ’ αυτή την πόλη μεγάλο μέρος της ζωής του. Διαδήλωνε στους δρόμους αυτής της πόλης, τραγούδαγε στις πλατείες και τα στάδια της, υπερασπίστηκε με το όπλο στο χέρι αυτή την πόλη και στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής και τον Δεκέμβριο», είπε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την εκλογή του Ελευθέριου Σκιαδά στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.