Δημόσια επιστολή με καταγγελίες για «τοξικό» και «σεξιστικό» εργασιακό περιβάλλον στη Blue Origin του Jeff Bezos

Δημόσια επιστολή με καταγγελίες για «τοξικό» και «σεξιστικό» εργασιακό περιβάλλον στη Blue Origin του Jeff Bezos
Amazon CEO Jeff Bezos announces Blue Moon, a lunar landing vehicle for the Moon, during a Blue Origin event in Washington, DC, May 9, 2019. (Photo by SAUL LOEB / AFP) Photo: AFP
Μια ανοιχτή επιστολή από πρώην εργαζομένους στη Blue Origin του Jeff Bezos αναφέρεται στην ύπαρξη «τοξικού» και «σεξιστικού» εργασιακού περιβάλλοντος στην εταιρεία.

της Emma Hinchliffe

Από τότε που ήταν μικρή η Ally Abrams γοητευόταν από το διάστημα. «Μου αρέσει να σκέφτομαι το μέλλον – το απέραντο σύμπαν, το πόσο μικροσκοπική είμαι και όλες αυτές τις φιλοσοφικές συζητήσεις», λέει.

Όταν εντάχθηκε στην εταιρεία εμπορικών διαστημικών πτήσεων Blue Origin του Jeff Bezos, στο τμήμα δημοσίων σχέσεων το 2017, η Abrams ένιωσε μια αίσθηση επιστροφής. «Αυτό είναι το μητρικό μου σκάφος», θυμάται να σκέφτεται. «Νόμιζα ότι θα δούλευα στην Blue Origin για πάντα».

Αλλά όταν ο πύραυλος New Shepard της Blue Origin εκτοξεύτηκε στο διάστημα τον Ιούλιο στην πρώτη αποστολή της εταιρείας που αφορούσε επανδρωμένη διαστημική πτήση – με τον Bezos στο σκάφος – η Abrams βρισκόταν στο σπίτι της στο Σηάτλ και δεν άντεξε να το παρακολουθήσει. «Ήταν οδυνηρό», λέει τώρα.

Η Abrams, η οποία απολύθηκε από την Blue Origin το 2019, είναι μία από την ομάδα νυν και πρώην εργαζομένων της Blue Origin που έγραψαν μια δημόσια επιστολή περιγράφοντας αυτό που αποκαλούν «τοξική» κουλτούρα στην εμπορική διαστημική επιχείρηση του ιδρυτή της Amazon. «Εάν η κουλτούρα και το εργασιακό περιβάλλον αυτής της εταιρείας αποτελούν πρότυπο για το μέλλον που οραματίζεται ο Jeff Bezos, οδεύουμε προς μια κατεύθυνση που αντανακλά τα χειρότερα για τον κόσμο στον οποίο ζούμε τώρα», αναφέρει η επιστολή.

Σύμφωνα με την επιστολή, η ομάδα πίσω από τη δήλωση αποτελείται από 21 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι πρώην εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων τόσο πρώην μηχανικών της Blue Originόσο και πρώην μελών του εταιρικού προσωπικού της εταιρείας (το Fortune έχει δει τον πλήρη κατάλογο των υπογραφόντων). Η επιστολή δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στον ιστότοπο της Lioness, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που συνεργάζεται συχνά με καταγγέλλοντες. Η Abrams εμφανίστηκε την Πέμπτη στην εκπομπή CBS Mornings σε συνέντευξη on camera σχετικά με την ανοιχτή επιστολή και τους ισχυρισμούς της.

Το Fortune είδε την επιστολή πριν από τη δημοσίευση και μίλησε με πέντε από τους υπογράφοντες – όλοι, εκτός από την Abrams, επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, επικαλούμενοι συμφωνίες εμπιστευτικότητας, φόβους για αντίποινα από την Blue Origin, και ανησυχία για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία στη διαστημική βιομηχανία.

Η Blue Origin δεν απάντησε σε συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η εταιρεία «δεν ανέχεται διακρίσεις ή παρενοχλήσεις οποιουδήποτε είδους», προσθέτοντας: «Παρέχουμε πολυάριθμες δυνατότητες για τους εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένης μιας ανώνυμης τηλεφωνικής γραμμής 24/7, και θα διερευνήσουμε αμέσως κάθε νέο ισχυρισμό που αφορά παραπτώματα».

Οι ισχυρισμοί στην επιστολή κυμαίνονται από την ύπαρξη σεξισμού στα γραφεία της εταιρείας μέχρι τις ανησυχίες για την ασφάλεια των πυραύλων της Blue Origin. Οι υπογράφοντες την επιστολή λένε ότι εργάστηκαν σε όλες τις αποστολές New Shepard και New Glenn, καθώς και σε επιχειρήσεις δοκιμών και πτήσεων, σε προγράμματα προηγμένης ανάπτυξης και στους ανθρώπινους πόρους.

Πολλοί ηγέτες της Blue Origin, λένε οι εργαζόμενοι, ήταν «σταθερά ανάρμοστοι με τις γυναίκες». Ένα στέλεχος, ισχυρίζονται, είχε τη συνήθεια να απευθύνεται στις γυναίκες με όρους όπως «κοριτσάκι» και «γλυκιά μου» και να τις ρωτάει για τις ερωτικές τους σχέσεις – συμπεριφορά που οδήγησε τις γυναίκες υπαλλήλους να προειδοποιούν συχνά όσες είχαν μόλις προσληφθεί να τον αποφεύγουν, λένε. Το εν λόγω στέλεχος, ισχυρίζονται, απολύθηκε αφού …χούφτωσε μια υφισταμένη του. (Η ομάδα δεν κατονόμασε το στέλεχος στην επιστολή της).

Σε επικοινωνία του Fortune, η Blue Origin δεν απάντησε σε αυτόν τον ισχυρισμό ή σε οποιονδήποτε άλλο συγκεκριμένο ισχυρισμό που σχετίζεται με τη συμπεριφορά υπαλλήλων ή πρώην υπαλλήλων.