Δημόσιο: Έχασε περίπου 40 δισ. ευρώ ή αλλιώς ΕΝΦΙΑ 16 χρόνων από τις τράπεζες!

Δημόσιο: Έχασε περίπου 40 δισ. ευρώ ή αλλιώς ΕΝΦΙΑ 16 χρόνων από τις τράπεζες!

Στον πάτο οι τραπεζικές μετοχές – Μεγάλος χαμένος το δημόσιο και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι.

Στα χαμηλότερα επίπεδα, από το Νοέμβριο του 2016, κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 600 μονάδων, υποχωρεί η χρηματιστηριακή αγορά, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, καθώς συνεχίζονται οι εκροές στις τράπεζες μετά την πρόσφατη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCΙ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να υπάρξουν εκροές από την ελληνική αγορά έως και 184 εκατ. ευρώ λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI. O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 15:40, διαμορφώνεται στις 597,32 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,22%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 25,95 εκατ. ευρώ.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Alpha Bank (-8,78%), της Μυτιληναίος (-5,22%), της Εurobank (-4,92%), της Πειραιώς (-4,74%), της Jumbo (-4,29%) και της Fourlis (-4,20%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-6,17%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (-4,63%) και των Προσωπικών Προϊόντων(-4,17%). Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Alpha Bank και η Eurobank με 3.653.552 και 3.459.667 μετοχές, αντιστοίχως.

Εκτός από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI , πίεση μεταφέρεται στις τραπεζικές μετοχές και από το ζήτημα των κόκκινων δανείων. Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου αποτυπώνει τη δυσπιστία που διαμορφώνεται γύρω από την πρόταση της ΤτΕ, η δημοσιοποίηση της οποίας δεν στάθηκε ικανή να ανακόψει το πτωτικό σερί του τραπεζικού κλάδου, η κεφαλαιοποίηση του οποίου έχει υποχωρήσει στα 4,2 δις ευρώ από τα 8,7 δις ευρώ που ήταν στις αρχές του χρόνου.

Η λύση που προτείνει η ΤτΕ:

• επιτρέπει τη δραστική μείωση κατά 46% του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) και συγκεκριμένα στο 33% από 48% σήμερα, ενώ σε απόλυτα νούμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα υποχωρήσουν από 85,9 στα 45,8 δις ευρώ

• περιορίζει την πιθανότητα ενεργοποίησης του αναβαλλόμενου φόρου στην περίπτωση που οι τράπεζες εμφανίσουν ζημιές και έτσι αποτρέπει μια κρατικοποίηση των τραπεζών

• βελτιώνει τη σύνθεση των κεφαλαίων των τραπεζών, οι οποίες στη συνέχεια θα προσφύγουν στις αγορές για να καλύψουν το μέρος των κεφαλαίων που χάνουν από τον αναβαλλόμενο φόρο με την έκδοση ομολόγων Tier ΙΙ. Οι υπολογισμοί ανεβάζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες στις 3 ποσοστιαίες μονάδες (περί τα 3-5 δις ευρώ για όλο το τραπεζικό σύστημα) και η επίπτωση διαφοροποιείται ανά τράπεζα.

Στο διάστημα των επομένων ημερών, μέχρι την Πέμπτη οπότε η πρόταση θα παρουσιαστεί επισήμως από την ΤτΕ στην Έκθεση για την Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, θα υπάρξουν επαφές της ΤτΕ με τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά και τις τράπεζες. Οι ευρωπαϊκές αρχές και πρωτίστως η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp) θα πρέπει να πειστούν για το ότι η χρήση του αναβαλλόμενου φόρου ως εγγύηση για τους ομολογιούχους που θα αγοράσουν τιτλοποιημένα “κόκκινα” δάνεια των ελληνικών τραπεζών, δεν συνιστά κρατική βοήθεια(state aid), αφού προϋπάρχει ήδη.

Ακόμη και στην περίπτωση που η πρόταση λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών, ωστόσο, οι τράπεζες, φαίνεται ότι διατηρούν σοβαρούς προβληματισμούς για το πρακτικό κομμάτι της υλοποίησής της.

Σοκαριστική εικόνα για δημόσιο και φορολογούμενους

Η εικόνα για όσους επένδυσαν στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση είναι σοκαριστική καθώς χάνουν πάνω από το 50% των κεφαλαίων τους ενώ όσοι συμμετείχαν και στις προηγούμενες δυο ανακεφαλαιοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν το 2013 και 2014, σήμερα χάνουν το 99,9% των χρημάτων τους!

Όπως αναφέρει το economistas.gr:

Μεγαλύτερος χαμένος το ελληνικό δημόσιο και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι. Από το 2013 μέχρι το 2015 τοποθετήθηκαν, μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων, περίπου 55 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 δισ. ευρώ ήταν κρατική συμμετοχή και τα 15 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια. Από αυτά, τα 40 δισ. ευρώ του κράτους σήμερα έχουν μηδενιστεί – πρόκειται για ένα αδιανόητο ποσό που θυσιάστηκε στο πλαίσιο της «διαπραγμάτευσης» του 2015 και των ανοησιών ότι «το να κλείσουν οι τράπεζες είναι τόσο πιθανό όσο να μην ανατείλει αύριο ο ήλιος». Ενώ ανάλογες είναι και οι απώλειες για τους ιδιώτες μετόχους. Τα 40 δισ. ευρώ που χάθηκαν από το δημόσιο αντιστοιχούν σε ΕΝΦΙΑ για 16 χρόνια!

Οι τιμές που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου των 4 τραπεζών αντιστοιχούσαν σε αποτίμηση των παλαιών μετοχών συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, όταν το καλοκαίρι του 2014 η αξία τους ξεπερνούσε τα 30 δισ. ευρώ. Σε 16 μήνες, χάθηκαν αξίες ύψους 33 δισ. ευρώ! Ουσιαστικά οι παλαιές μετοχές, όπως και τα warrants που ήταν συνδεμένα μαζί τους, μηδενίστηκαν και όλοι όσοι μετείχαν στην πρώτη και δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση έχασαν τα χρήματά τους.