Δημόσιο: Πιο …φερέγγυο με επιστροφές αλλά και συμψηφισμούς φόρων  

Δημόσιο: Πιο …φερέγγυο με επιστροφές αλλά και συμψηφισμούς φόρων  
Σε χρόνο ρεκόρ η επιστροφή πιστωτικών υπολοίπων σε φορολογικές δηλώσεις 

Το δημόσιο επιταχύνει σε χρόνο ρεκόρ τις επιστροφές φόρων στις πιστωτικές φορολογικές δηλώσεις και προωθεί τη νέα υπηρεσία επιστροφής/συμψηφισμού αχρεωστήτως καταβληθέντων εισφορών για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες. 

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου πιστώθηκαν στους λογαριασμούς περίπου 11.000 δικαιούχων περί τα 13,5 εκατ. ευρώ, ως επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών για αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως 19.1.2023. Για όσους υπέβαλαν αίτημα μετά από αυτή την ημερομηνία η διαδικασία ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά με πίστωση των ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό εντός μηνός, σύμφωνα με δεσμεύσεις των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, που ενεργοποίησαν αυτές τις ημέρες ειδική πλατφόρμα.

Ειδικότερα, 11.4.2023 ανακοινώθηκε ότι η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/) υποδέχεται ηλεκτρονικές αιτήσεις επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών των ετών 2019 – 2020. Το μέτρο αφορά πάνω από 23.000 έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς και για την υποβολή του αιτήματος δεν απαιτείται η υποβολή συνοδευτικών δικαιολογητικών ή η προσέλευση των ενδιαφερομένων στις τοπικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντωμεταξύ, σε πάνω από 1,7 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επιστροφές φόρων στο α’ τρίμηνο του 2023 με υπέρβαση 39% έναντι του στόχου που περιελάμβανε ο προϋπολογισμός, ήτοι 1,354 δισ. ευρώ. Η επιτάχυνση στις επιστροφές αφορά κυρίως ΦΠΑ ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Μάιο, αναμένεται περαιτέρω μείωση του χρόνου επιστροφής των φόρων καθώς με διάταξη που πέρασε από τη Βουλή μειώνεται σε 45 ημέρες (από 90) το διάστημα επεξεργασίας των αιτημάτων επιστροφής φόρου στις περιπτώσεις ηλεκτρονικών τιμολογίων.

Η ΑΑΔΕ υιοθετεί ταχύτερες διαδικασίες για τις επιστροφές φόρου πιστώνοντας σε μόλις 4 ημέρες τα ποσά που αναλογούν στους φορολογούμενους με πιστωτικές φορολογικές δηλώσεις. Από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 18.184 φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό πληρώθηκαν ήδη με 5,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι 10 Απριλίου υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 100.000 δηλώσεις Ε1 και εκκαθαρίστηκαν όλες. Από αυτές οι 23.659 ήταν πιστωτικές με συνολικό ποσό επιστροφής 7 εκατ. ευρώ ενώ όπως αναφέρθηκε 18.184 έχουν ήδη εισπράξει 5,18 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συμψηφισμοί που “κουρεύουν” τις επιστροφές

Σημειώνεται ωστόσο ότι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου.

Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ. Επίσης, επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτό, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι ελεγκτικές αρχές είναι σε θέση να ελέγξουν εάν ο φορολογούμενος πολίτης έχει “εκκρεμότητες” με το Δημόσιο, τρέχουσες ή και μελλοντικές οφειλές -που δεν έχουν λήξει- σε εφορία και e-ΕΦΚΑ και αυτοματοποιεί τον συμψηφισμό επιστροφών/χρεών κατά περίπτωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: