Δημόσιο χρέος: Κινήσεις με νόημα για τις αγορές ενόψει αξιολογήσεων

Δημόσιο χρέος: Κινήσεις με νόημα για τις αγορές ενόψει αξιολογήσεων
Greek flag waving with stack of money coins macro Photo: Shutterstock
Επίσκεψη Πιερρακάκη στον ΟΔΔΗΧ. Ο στόχος πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του πρώτου μνημονίου και τα ραντεβού με του οίκους.

Με φόντο τον νέο κύκλο αξιολογήσεων της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους και με την προσδοκία νέων αναβαθμίσεων, εντός της επενδυτικής βαθμίδας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους με στόχο πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Στο επίκεντρο είναι ο στόχος μείωσης του χρέους κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες με ορίζοντα το 2030 ώστε να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ. Σήμερα είναι πάνω από 150% στα 365 δισ. ευρώ και προβλέπεται να υποχωρήσει φέτος κοντά στο 145% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προβλέπει μείωση πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή του δανείου από το πρώτο μνημόνιο, που έχει ήδη μειωθεί σε περίπου 31 δισ. ευρώ ενώ έχει αρχίσει ήδη να πληρώνει δόσεις για τα δάνεια του EFSF, περίπου 142 δισ. ευρώ με διάρκεια έως το 2056. Εντωμεταξύ, φέτος προγραμματίζεται μία ακόμα πρόωρη εξόφληση δύο δόσεων από τα διμερή δάνεια, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από ταμειακά διαθέσιμα ενώ έχει εξασφαλιστεί άνω του 80% των δανειακών αναγκών της οικονομίας μέσω έκδοσης νέων ομολόγων και επανεκδόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου μνημονίου ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Η πιο επιθετική στρατηγική απομείωσης του χρέους μεταφέρει θετικό σήμα στις αγορές την ώρα που μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως π.χ. η Γαλλία και η Ιταλία, αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Ήδη οι επενδυτικοί οίκοι στις τελευταίες τους αξιολογήσεις επισημαίνουν τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος αναβαθμίζοντας το ελληνικό αξιόχρεο. Υπενθυμίζεται η προγραμματισμένη βαθμολόγηση της Fitch στις 10 Μαϊου, όπου υπάρχει πιθανότητα μιας ακόμη αναβάθμισης της οικονομίας στην βαθμίδα ΒΒΒ, καθώς ο οίκος διατηρεί την Ελλάδα στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα από πέρυσι τον Νοέμβριο με σταθερή αξιολόγηση. Στην ίδια βαθμίδα διατηρεί την Ελλάδα και η Moody’s που προβλέπει μείωση του χρέους κατά 6,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2025 εκτιμώντας ότι το συνολικό βάρος της χώρας θα είναι περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι ήταν το 2019. Σημειώνεται επίσης ότι στις 30 Μαΐου αναμένεται η αξιολόγηση από τον οίκο Scope, του πρώτου που αναβάθμισε την Ελλάδα εντός της επενδυτικής βαθμίδας, ήτοι βαθμίδα ΒΒΒ από ΒΒΒ-.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: