Δημοσκόπηση: Πρώτη δύναμη το ΕΛΚ στις ευρωεκλογές- Ανεβαίνει η ακροδεξιά

Δημοσκόπηση: Πρώτη δύναμη το ΕΛΚ στις ευρωεκλογές- Ανεβαίνει η ακροδεξιά
Πολίτης ρίχνει την ψήφο της στην κάλπη στο δημοψήφισμα για το αν η κυβέρνηση θα δεχτεί τους όρους της δανειακής σύμβασης, Θεσσαλονίκη, Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην Ελλάδα, η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με εννέα ευρω-έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με έξι.

Η κεντροδεξιά παράταξη θα παραμείνει η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές του Μαΐου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από το ΕΚ και δείχνει ότι οι συντηρητικοί κερδίζουν 7 έδρες περισσότερες σε σχέση με μια δημοσκόπηση τον προηγούμενο μήνα.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προβλέπεται να εξασφαλίσει 188 έδρες, το 27% των 705 εδρών, σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δεν περιλαμβάνει τους βρετανούς ψηφοφόρους.

Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη σε μέγεθος ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυξάνουν επίσης τις έδρες τους στο 20%, από 19% στην προηγούμενη δημοσκόπηση, όμως παραμένουν μακριά από το 25% των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατέχουν σήμερα.

Η άκρα δεξιά ενισχύεται και αναμένεται να είναι η τέταρτη σε μέγεθος ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τους Φιλελεύθερους, που χάνουν έδαφος στην τελευταία δημοσκόπηση.

Η συμμαχία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών παραμένει το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα που εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 33 έδρες, ενώ έπεται, με 27 έδρες, η ακροδεξιά Λέγκα της Ιταλίας, σε μία ένδειξη της ενίσχυσης του εθνικιστικών/λαϊκιστικών αντανακλαστικών σε βάρος των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Ειδικά για την Ελλάδα, η μέτρηση προβλέπει πως η Νέα Δημοκρατία θα αποσπάσει εννέα έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με έξι. ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή ισοδυναμούν με δύο έδρες, ενώ ΚΚΕ και Οικολόγοι εκτιμάται πως θα στείλουν έναν ευρωβουλευτή έκαστος. Στην δημοσκόπηση δεν εξετάστηκαν πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, λόγω Brexit.