Δημοσκόπηση – «σοκ» για τον Ζάεφ: Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών λέει το 54,1% των πολιτών της ΠΓΔΜ

Δημοσκόπηση – «σοκ» για τον Ζάεφ: Όχι στη συμφωνία των Πρεσπών λέει το 54,1% των πολιτών της ΠΓΔΜ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (Δ) δίνουν τα χέρια μετά την τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες, ΠΓΔΜ, Κυριακή 17 Ιουνίου 2018. Η συμφωνία αποτελεί προϊόν μίας πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών και κατέληξε στο όνομα “Βόρεια Μακεδονία” ή “Severna Makedonja”. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti

Μόνο εύκολα δεν είναι τα πράγματα για τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας.

Κατά της συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται το 54,1% των πολιτών της ΠΓΔΜ έναντι του 45,9% που τάσσεται υπέρ της συμφωνίας. Αυτό δείχνει δημοσκόπηση του πρακτορείου mkd.mk, που αποτελεί μάλιστα την πρώτη μεγάλη σφυγμομέτρηση για το δημοψήφισμα.

Το προβάδισμα του 8,2% που δηλώνει πως δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της γείτονος δείχνει πως τα πράγματα είναι δεν είναι καλά για τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω δημοσκόπηση οι σλαβικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ δηλώνουν αντίθετοι κατά 74,5%, ενώ μόλις το 25,5% εξ’ αυτών τάσσεται υπέρ της συμφωνίας.

Αντίθετα, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών αλβανικής καταγωγής τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών με ποσοστό 94,7%.

Η διαφορά προτεραιοτήτων εντός της γείτονος είναι εμφανής, με τους αλβανικής καταγωγής πολίτες να έχουν θέτουν ως προτεραιότητα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. αδιαφορώντας για την ονομασία, ενώ οι σλαβικής καταγωγής πολίτες θεωρούν το όνομα μέρος της ταυτότητάς τους και ως εκ τούτου φαίνονται επιφυλακτικοί για το αν η συμφωνία των Πρεσπών θα οδηγήσει τελικά τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.