Δημοσκόπηση: Το 75,5% πιστεύει ότι η επίσκεψη Ομπάμα δεν θα έχει επίδραση στην αντιμετώπιση της κρίσης

Δημοσκόπηση: Το 75,5% πιστεύει ότι η επίσκεψη Ομπάμα δεν θα έχει επίδραση στην αντιμετώπιση της κρίσης
Photo:

Το 47,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι συμφέρει περισσότερο την Ελλάδα να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία.

Μπορεί η μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών να ενθουσιάστηκε από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, η οποία μονοπώλησε το διεθνές και εγχώριο ενδιαφέρον την εβδομάδα που πέρασε, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research, την οποία δημοσιεύει το «Βήμα», το 75,5% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα δεν θα έχει καμία επίδραση στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η έρευνα έγινε στις 11-12 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν από την άφιξη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου στη χώρα μας (15/11).

Το 41,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της τα οικονομικά της προβλήματα, ενώ το 34% πιστεύει ότι η χώρα θα πρέπει να στηρίζεται κυρίως στην ΕΕ.

Από το 2010, όταν το 38% έτεινε προς τον φιλοαμερικανισμό, πλέον το 2016 το 56% των Ελλήνων  έχει τέτοια στάση. Σε ό,τι αφορά τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, το 41,5% δηλώνει δυσαρέσκεια για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το 78% εκτιμά ότι η προεδρία του θα έχει αρνητική και μάλλον αρνητική επίδραση για την Ευρώπη.

Πάντως, το 47,5% πιστεύει ότι συμφέρει περισσότερο την Ελλάδα να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ το 39,5% προτιμά την Κίνα, το 36,5% τις ΗΠΑ και το 20% τη Γερμανία. Η δημοφιλέστερη χώρα για τους Ελληνες είναι η Γαλλία (75%), με τη Βρετανία (61,5%) και τη Ρωσία (61%) να ακολουθούν, ενώ η Γερμανία έπεσε κατά 34,5 μονάδες από το 2005 μέχρι σήμερα.