Δύο ελληνικοί ερευνητικοί φορείς θα αναπτύξουν νέα εργαλεία αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων

Δύο ελληνικοί ερευνητικοί φορείς θα αναπτύξουν νέα εργαλεία αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων
Photo: pixabay.com
Oi δύο φορείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στη σκόπιμη παρουσίαση παραπλανητικών ή ψευδών πληροφοριών, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία συλλογής περιεχομένου, τεχνολογικά υποβοηθούμενης γλωσσικής εκμάθησης και της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας με στόχο τον μετριασμό του φαινομένου των fake news.

Το Athens Technology Center (ATC) και το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Eρευνητικού Κέντρου «Αθηνά» ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται για την ανάπτυξη νέων εργαλείων καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.

Συγκεκριμένα, οι δύο φορείς θα ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στη σκόπιμη παρουσίαση παραπλανητικών ή ψευδών πληροφοριών, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία συλλογής περιεχομένου (content aggregation), τεχνολογικά υποβοηθούμενης γλωσσικής εκμάθησης (technology-enhanced language learning) και της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (natural language processing) με στόχο τον μετριασμό του φαινομένου των fake news.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού έργου «UNBIASED: Fact-provisioning and bias estimation tools forpublic inoculation against disinformation campaigns», η ATC και το ΙΕΛ/ΕΚ «Αθηνά» θα αναπτύξουν εξειδικευμένα online εργαλεία με στόχο την αυτοματοποιημένη εκτίμηση της προκατάληψης και της πόλωσης των ειδήσεων ή – γενικότερα – των πηγών πληροφοριών. Το έργο στοχεύει επίσης στην αύξηση της αυτοματοποίησης του ελέγχου των γεγονότων σε επίκαιρα θέματα υπό συζήτηση.

Μέρος των στόχων του έργου είναι οι αναγνώστες να έχουν πρόσβαση σε πιο ευέλικτες και αντικειμενικές πληροφορίες και να αναγνωρίζουν την πιθανή προκατάληψη των πηγών που επιλέγουν για την καθημερινή τους ενημέρωση. Επίσης, η ενίσχυση των δημοσιογράφων και των πρακτορείων ειδήσεων με εργαλεία συλλογής, ταξινόμησης και ανάλυσης ειδησεογραφικού περιεχομένου, καθώς επίσης με νέες λύσεις για τη βελτίωση της ποικιλομορφίας και της ποιότητας της κάλυψης ειδήσεων μέσα από την ανάδειξη θεμάτων που δεν έχουν λάβει αρκετή προσοχή, εμπλουτισμού ενός άρθρου ειδήσεων με πρόσθετα στοιχεία κ.λπ.

Το έργο -αρχικού προϋπολογισμού 292.000 ευρώ- χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014-2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το Athens Technology Center (ATC) αποτελεί εταιρεία ειδικευμένη στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων για την αγορά των media παγκοσμίως, με εκτενή εμπειρία στο πεδίο καταπολέμησης της παραπληροφόρησης. Διατηρεί στρατηγική συνεργασία με την ΕΕ στο πεδίο της Έρευνας και Ανάπτυξης σχετικών εφαρμογών, ενώ διαθέτει και ανάλογες εμπορικές λύσεις, όπως το «Truly Media», ένα συνεργατικό περιβάλλον για την επιβεβαίωση του περιεχομένου που διαμοιράζεται στα social media.

Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» είναι κέντρο αριστείας στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα της γλωσσικής τεχνολογίας. Στόχος του είναι οι τομείς της γλωσσικής τεχνολογίας, των ψηφιακών διεπαφών, της επεξεργασίας γνώσης και περιεχομένου και της πολιτιστικής τεχνολογίας. Αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές για πλήθος αναγκών στις περιοχές της βιομηχανίας περιεχομένου, της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς.