Δύο υπάλληλοι της Google την κατηγορούν ότι τους «εκδικείται» επειδή θέλησαν να συνδικαλιστούν

Δύο υπάλληλοι της Google την κατηγορούν ότι τους «εκδικείται» επειδή θέλησαν να συνδικαλιστούν
epa07308772 Workers prepare the stage prior to a photocall on the occasion of the opening of the new Google office in Berlin, Germany, 22 January 2019. On 22 January 2019 Google sets up a new office in the center of Berlin. EPA/CLEMENS BILAN
Τι απαντά ο τεχνολογικός κολοσσός.

της Beth Kowitt

Δύο υπάλληλοι της Google κατηγορούν τον τεχνολογικό κολοσσό ότι επέδειξε εκδικητική συμπεριφορά εναντίον τους για τις προσπάθειες συνδικαλιστικής οργάνωσής τους, συμπεριλαμβανομένης και μιας πρωτοβουλίας όπου 20.000 εργαζόμενοι της Google διαμαρτυρήθηκαν για τη διαχείριση μιας περίπτωσης σεξουαλικής παρενόχλησης από την εταιρεία και, γενικότερα, για τις πολιτικές της στο χώρο εργασίας αναφορικά με την ισότητα και τη διαφάνεια.

Σε μια εσωτερική ανοιχτή επιστολή που βρέθηκε στα χέρια του Fortune, οι υπάλληλοι Meredith Whittaker και Claire Stapleton περιγράφουν λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους η εταιρεία αντέδρασε στις προσπάθειές τους να οργανώσουν τους εργαζομένους για να ασκηθεί πίεση στην εργοδοσία ώστε αυτή να λογοδοτήσει δημοσίως. Η Whittaker και η Stapleton είναι μέρος μιας ευρύτερης ομάδας εργαζομένων της Google, οι οποίοι αντιδρούν σε κάποιες επιχειρηματικές αποφάσεις της εταιρείας που θεωρούν ανήθικες, καθώς και στη μεταχείριση των υπο-εκπροσωπούμενων ομάδων από την εταιρεία. Στην επιστολή, οι Whittaker και Stapleton έγραψαν ότι δεν είναι οι μόνες υπάλληλοι που αντιμετωπίζουν την εκδικητική συμπεριφορά της εταιρείας.

«Απαγορεύουμε την εκδικητική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας και ερευνούμε όλους τους ισχυρισμούς», ανέφερε σε email του στο Fortune ένας εκπρόσωπος της Google. «Στους εργαζομένους και στις ομάδες ανατίθενται τακτικά νέα καθήκοντα για να συμβαδίζουν με τις εξελισσόμενες επιχειρηματικές ανάγκες. Δεν υπήρξε εκδικητική συμπεριφορά εδώ».

Οι Whittaker και Stapleton δεν απάντησαν σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Η Google κατήργησε το συμβούλιο δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη στις αρχές Απρίλη, αφότου οι εργαζόμενοι εξέφρασαν ανησυχίες ως προς τη συμπερίληψη της προέδρου της συντηρητικής δεξαμενής σκέψης Heritage Foundation, επικαλούμενοι τις ανοιχτά «αντι-LGBTQ και αντι-μεταναστευτικές απόψεις της».

Στην επιστολή που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η Whittaker έγραψε ότι αφότου η Google είπε ότι θα διαλύσει το συμβούλιο, της ανακοινώθηκε ότι ο ρόλος της θα αλλάξει δραματικά και ότι για να παραμείνει στην εταιρεία, θα πρέπει να εγκαταλείψει τη δουλειά της πάνω στην ηθική της τεχνητής νοημοσύνης στη Google και στο AI Now Institute, μια οργάνωση εκτός εταιρείας που ίδρυσε η ίδια.

«Έχω δουλέψει πάνω σε θέματα ηθικής και μεροληψίας σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη για χρόνια και είμαι ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλλαν να διαμορφωθεί ο τομέας που εξετάζει αυτά τα προβλήματα», ανέφερε η Whittaker στην επιστολή. «Ανέλαβα το ρίσκο να πιέσω για μια πιο ηθική Google».

Η Stapleton έγραψε στην επιστολή ότι μετά από σχεδόν 12 χρόνια στη Google- συμπεριλαμβανομένων και πέντε ετών ως εργαζόμενη «υψηλών επιδόσεων» στο μάρκετινγκ του YouTube- δύο μήνες μετά την εργατική κινητοποίηση της είπαν ότι θα υποβιβαζόταν και ότι ένα εγκεκριμένο έργο είχε πλέον ακυρωθεί. Στην επιστολή της, η Stapleton έγραψε ότι παραπονέθηκε στο τμήμα ανθρώπινων πόρων και στον Αντιπρόεδρό της, γεγονός το οποίο «έκανε τα πράγματα χειρότερα»: «Ο διευθυντής μου άρχισε να με αγνοεί, το έργο μου δόθηκε σε άλλους ανθρώπους και μου είπαν να πάρω αναρρωτική άδεια, παρόλο που δεν ήμουν άρρωστη».

Όπως γράφει, μόνο αφού προσέλαβε έναν δικηγόρο, ο οποίος ήρθε σε επαφή με την Google, διεξήγαγε έρευνα η διοίκηση και η ίδια επέστρεψε στην προηγούμενη θέση της. «Αν και η δουλειά μου έχει αποκατασταθεί, το περιβάλλον παραμένει εχθρικό και σχεδόν κάθε μέρα σκέφτομαι να παραιτηθώ», έγραψε.

Στην επιστολή σημειώνεται ότι μια ομάδα εργαζομένων της Google θα συζητήσει δημοσίως την εκδικητική συμπεριφορά της εταιρείας την Παρασκευή, και οι εργαζόμενοι ενθαρρύνονται να μοιραστούν τις ιστορίες τους σε ένα εσωτερικό φόρουμ. Η επιστολή υπογράφεται από άλλους δέκα υπαλλήλους.

«Οι ιστορίες μας δεν είναι οι μόνες. Η Google έχει μια κουλτούρα αντιποίνων, η οποία πάρα πολύ συχνά οδηγεί στη φίμωση των γυναικών, των έγχρωμων, και των μελών έμφυλων μειονοτήτων» έγραψαν, προσθέτοντας: «Αν θέλουμε να σταματήσουμε τις διακρίσεις, την παρενόχληση και την ανήθικη λήψη αποφάσεων, πρέπει να σταματήσουμε την εκδικητική συμπεριφορά ενάντια στους ανθρώπους που μιλούν ειλικρινά για αυτά τα προβλήματα».