Δύο μη εισηγμένες εταιρείες θα αποπειραθούν την πρώτη προσεδάφιση στη Σελήνη εδώ και 50 χρόνια

Δύο μη εισηγμένες εταιρείες θα αποπειραθούν την πρώτη προσεδάφιση στη Σελήνη εδώ και 50 χρόνια
An aircraft is silhouetted against the rising waning crescent moon above Kuwait City early on January 6, 2024. (Photo by YASSER AL-ZAYYAT / AFP) Photo: AFP
Καμία απ’ αυτές δεν είναι η SpaceX.

Μπορεί ο Elon Musk να έχει τα μάτια του στον Άρη, αλλά καθώς εστιάζει στον Κόκκινο Πλανήτη, δύο μη εισηγμένες εταιρείες αεροδιαστημικής σχεδιάζουν να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στη Σελήνη για πρώτη φορά από το 1972.

Η Astrobotic Technology του Πίτσμπουργκ θα στείλει το σκάφος προσελήνωσης τη Δευτέρα, 8 Ιανουαρίου, με το Vulcan της United Launch Alliance. Το σκάφος μεταφέρει 20 φορτία, συμπεριλαμβανομένων πέντε από την πρωτοβουλία Commercial Lunar Payload Services της NASA, μαζί με διάφορα αντικείμενα τέχνης και ιστορικά αντικείμενα.

Τον επόμενο μήνα, η Intuitive Machines, από το Χιούστον, ελπίζει να εκτοξεύσει το δικό της σκάφος προσελήνωσης. Θα χρησιμοποιήσει έναν πύραυλο της SpaceX για να φύγει από την τροχιά, πριν προσγειωθεί μόνο του.

Και οι δύο εταιρείες διεκδικούν να γίνουν οι πρώτες ιδιωτικές οντότητες που θα προσεδαφίσουν με επιτυχία ένα σκάφος στη Σελήνη. Λόγω της πολυπλοκότητας των διαστημικών ταξιδιών, η Intuitive Machines θα μπορούσε να κερδίσει αυτή την κούρσα, αλλά οι καθυστερήσεις εκτόξευσης και άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να το επηρεάσουν αυτό.

Η NASA υποστηρίζει και τις δύο ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες, καθώς συνεχίζει να εστιάζει στην αποστολή αστροναυτών πίσω στο φεγγάρι. Οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να λειτουργήσουν ως οχήματα παράδοσης και ανιχνευτές για να παραδώσουν τις απαραίτητες προμήθειες και να βρουν τις βέλτιστες ζώνες προσγείωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αποστολή Artemis 3 της NASA ελπίζει να προσεδαφιστεί στον σεληνιακό νότιο πόλο, με τη βοήθεια του Starship της SpaceX, επαναφέροντας ανθρώπους στην επιφάνεια της σελήνης. Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο στα τέλη του τρέχοντος έτους, αλλά δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη χρονοδιάγραμμα.

Το φεγγάρι, φυσικά, δεν είναι ο τελικός προορισμός. Η NASA ελπίζει, μακροπρόθεσμα, να μάθει τους καλύτερους τρόπους για να ζει, να εργάζεται και να επιβιώνει κανείς στις εχθρικές συνθήκες του διαστήματος. Αυτό θα καταστήσει εφικτές τις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

«Εξαιρετικοί άνδρες και γυναίκες σε όλη την ιστορία προσπάθησαν να επιτύχουν το ‘αδύνατο’ και τα κατάφεραν. Μερικές φορές το ‘αδύνατο’ είναι αδύνατο μέχρι τη στιγμή που γίνεται για πρώτη φορά, οπότε γίνεται το ‘αναπόφευκτο’. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σκάφος Peregrine πηγαίνει στο φεγγάρι», έγραψε η Astrobotic στο X.

Και οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν ήδη δεύτερες αποστολές στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, με την Astrobotic να σχεδιάζει να φέρει το Viper rover της NASA που αναζητά νερό και την Intuitive Machines να φέρνει ένα τρυπάνι για πάγο.

Ο πάγος στο Νότιο Πόλο της Σελήνης αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή καυσίμων πυραύλων και να επιτρέψει στους αστροναύτες να πίνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com