Οι δύο παρελάσεις της διχασμένης Ουκρανίας – Φωτογραφίες

Οι δύο παρελάσεις της διχασμένης Ουκρανίας – Φωτογραφίες

Την ώρα που ο στρατός παρήλαυνε στο Κίεβο, οι αυτονομιστές υποχρέωναν τους αιχμαλώτους πολέμου σε εξευτελιστική «παρέλαση» στους δρόμους του Ντονέτσκ.

Με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Κίεβο γιόρτασε επίσημα σήμερα η Ουκρανία την εθνική επέτειο της Ημέρας Ανεξαρτησίας της, ενώ βομβαρδισμοί συνέχιζαν να πλήττουν πάλι το Ντονέτσκ, προπύργιο των ανταρτών, όπου οι εξεγερμένοι προτίθενται να οργανώσουν τη δική τους «παρέλαση» παρουσιάζοντας τα λάφυρά τους από τον πόλεμο.

Στο Κίεβο, χιλιάδες Ουκρανοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να παρακολουθήσουν μια στρατιωτική παρέλαση, την πρώτη από το 2009, για την εθνική γιορτή της ανεξαρτησίας. Με σημαίες στους ώμους και με παραδοσιακές στολές, έψαλαν τον ουκρανικό εθνικό ύμνο, ενώ η μπλε και κίτρινη σημαία ήταν υψωμένη στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, γνωστότερη με την ονομασία «Μαϊντάν», σύμβολο της φιλοευρωπαϊκής αμφισβήτησης που οδήγησε το Φεβρουάριο στην πτώση του φιλορωσικού καθεστώτος του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Την ίδια ώρα, φιλορώσοι αυτονομιστές ανατάρτες υποχρέωναν δεκάδες Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου να παρελάσουν σε ένα κεντρικό δρόμο του Ντονέτσκ, σε μία ενέργεια που αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση των όσων προβλέπει για τους αιχμαλώτους η Συνθήκη της Γενεύης.

 

«Μπορούμε τώρα να δούμε να περνούν άνθρωποι που στάλθηκαν για να μας σκοτώσουν», ανακοίνωσε μια φωνή από τα μεγάφωνα κατά την άφιξή τους. «Είμαστε Ρώσοι», είπε ακόμη η φωνή.

Ο κόσμος φώναζε «φασίστες» προς τους 40 ως 50 αιχμαλώτους, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Λένιν, στο κέντρο του Ντονέτσκ, και περπατούσαν με σκυμμένο το κεφάλι και τα χέρια στην πλάτη, περικυκλωμένοι από αντάρτες μαχητές. Ήταν αξύριστοι και ατημέλητοι, ενώ φορούσαν είτε στολές μάχης είτε πολιτικά ρούχα.

 

Ανταποκριτές των ειδησεογραφικών πρακτορείων που ήταν αυτόπτες μάρτυρες της σκηνής είπαν ότι μερικοί από το πλήθος πετούσαν εναντίον των αιχμαλώτων πράγματα, όπως μπουκάλια. Μερικοί φώναζαν «Φασίστες!», «Στα γόνατα!», «Σκοτώνετε παιδιά!».

 

Σε μια κίνηση που είχε στόχο να φανεί ότι οι αιχμάλωτοι είναι ρυπαροί, οχήματα οδοκαθαρισμού ακολουθούσαν και καθάριζαν εκεί όπου οι αιχμάλωτοι είχαν περπατήσει.

Στο τέλος οι αιχμάλωτοι ανέβηκαν σε δύο λεωφορεία τα οποία αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ οι αντάρτες που τους συνόδευαν επευφημούνταν από το πλήθος.

Διαβάστε ακόμη:

2,2 δισ. ευρώ για τον επανεξοπλισμό του ουκρανικού στρατού

Ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία ζητά η Μέρκελ

Διπλωματικός «πυρετός» για το ρωσικό κονβόι στην Ουκρανία