Διορία μέχρι την Δευτέρα για τα χρέη της Ουκρανίας

Διορία μέχρι την Δευτέρα για τα χρέη της Ουκρανίας

Η Gazprom διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.

Ο ρωσικός πετρελαϊκός «κολοσσός» Gazprom απείλησε ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία εάν η κυβέρνηση δεν εξοφλήσει μέχρι τη Δευτέρα το ποσό των 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποπληρωμή του ουκρανικού χρέους, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ.

«Εάν η Ουκρανία δεν καταβάλει καμία πληρωμή (για το φυσικό αέριο), αυτό θα σημαίνει ότι η παροχή φυσικού αερίου προς τη χώρα αυτή θα είναι μηδενική», δήλωσε.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι η Βουλγαρία δεν έχει ενημερώσει την Gazprom για οποιαδήποτε αναστολή των εργασιών σχετικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που θα μεταφέρει αέριο προς την Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι το έργο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Τηλεφωνική επαφή Πούτιν – Ποροσένκο
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν σήμερα τρόπους για τον τερματισμό της βίας στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες “ο Ουκρανός πρόεδρος ενημέρωσε τον Πούτιν για το σχέδιό του για την επίλυση (των προβλημάτων) στη νοτιοανατολική Ουκρανία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ-Τας. Οι πρόεδροι «συζήτησαν επίσης την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση.

Πούτιν και Ποροσένκο συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία όμως δεν είχαν καμία άλλη επικοινωνία μετά την ορκωμοσία του δεύτερου στην προεδρία της Ουκρανίας, το περασμένο Σάββατο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Η Βουλγαρία «παγώνει» τον South Stream

Άτυπη συνάντηση Πούτιν – Ομπάμα στη Νορμανδία