Διορία ως την Παρασκευή για τα τελευταία προαπαιτούμενα

Διορία ως την Παρασκευή για τα τελευταία προαπαιτούμενα

Τι σημαίνει η απόφαση του ESM και τι πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες. Πόσα μέτρα καλείται η κυβέρνηση να ολοκληρώσει άμεσα.

 

Σε νέα τηλεδιάσκεψη παραπέμπει το θέμα της εκταμίευσης της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ ο ESM, αφού στη συνεδρίαση των Διευθυντών του ευρωμηχανισμού, διαπιστώθηκε ότι παρέμεναν οι εκκρεμότητες τόσο στα προαπαιτούμενα του ΔΝΤ, όσο και σε προαπαιτούμενα του Ευρωπαϊκού Τεχνικού Μνημονίου.

Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων έχει τεθεί ως προϋπόθεση πριν γίνει η εκταμίευση του ποσού και στόχος είναι το θέμα να έχει κλείσει πριν από το Eurogroup της 10ης Ιουλίου, ώστε να μην ανοίξει και πάλι ένας κύκλος εσωστρέφειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, οι διοικητές του μηχανισμού συζήτησαν, επίσης, τις εκκρεμείς νομικές υποθέσεις, που αφορούν τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς φαίνεται ότι πρέπει να γίνουν και άλλες νομικές ενέργειες πέραν της αναίρεσης του βουλεύματος του άσκησε ο Αντιεισαγγελέας  του Αρείου Πάγου.

Ο ESM ζητεί ακόμη από το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα στους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ, ανάμεσά τους και του πρώην επικεφαλής της Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου.

Παράλληλα, απαιτείται και η υλοποίηση όλων των υπολοίπων προαπαιτούμενων του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων:

-τη γνωμοδότηση για τη συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων, που θα επιβληθούν το 2019,

-την κατηγοριοποίηση των οφειλετών του Δημοσίου,

-την απόφαση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό,

-την απόφαση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

-την απόφαση για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο Μαΐου-Οκτωβρίου.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε «100% σίγουρος ότι θα εγκριθεί την Παρασκευή η εκταμίευση της δόσης. Δεν θα σας το έλεγα αυτό εάν δεν ήμουν σίγουρος 100%», ανέφερε λίγη ώρα μετά τη συμμετοχή του στην τηλεδιάσκεψη “κορυφής” του ESM με αντικείμενο την έγκριση του Μνημονίου. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες αναφορικά με τα προαπαιτούμενα που ζητά κυρίως το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ μία ακόμη εκκρεμότητα μπήξε στο “κάδρο”. Αφορά στην υπουργική απόφαση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ εκκρεμεί άλλη μία υπουργική απόφαση για τους μηχανικούς. Σύμφωνα με τον  ΥΠΟΙΚ, το θέμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του πορίσματος περί συνταγματικότητας των περικοπών στις συντάξεις μετατίθεται για αργότερα.

Διαβάστε ακόμη: Τσακαλώτος: Σήμερα ή αύριο η επιστολή προθέσεων για το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ