Διπλή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη μισή Ελλάδα

Διπλή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ «ταρακούνησε» τη μισή Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με απόσταση τριών λεπτών μεταξύ τους σημειώθηκαν οι δύο σεισμοί που είχαν μικρό εστιακό βάθος και επίκεντρο 23 χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας.

Διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο περιοχή 76 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας σημειώθηκε ξημερώματα της Δευτέρας σύμφωνα με το σύστημα αυτόματης καταγραφής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ειδικότερα η πρώτη δόνηση έγινε στη 01:06 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Τρία λεπτά αργότερα στη 01:09 σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους, 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο στην περιοχή της Εύβοιας.

Ακολούθησαν δονήσεις μεγέθους 3,8 βαθμών  έως και 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στους νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας.

Η διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιου Λέκκα στο Twitter ο σεισμός προέρχεται από το νότιο τμήμα του ρήγματος της Αταλάντης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι από τις μέχρι τώρα ενδείξεις, το σεισμικό γεγονός βαίνει προς εκτόνωση, ενώ χαρακτηρίζει φυσιολογική την καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχουν αναφερθεί ή ζημιές, ενώ και το Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδος ενημέρωσε πως και αυτό δεν έχει αναφορές για ζημιές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ