Διπλωματικός «πυρετός» για το Μπόινγκ

Διπλωματικός «πυρετός» για το Μπόινγκ

Εμπειρογνώμονες στο Κίεβο για τις έρευνες της συντριβής του αεροσκάφους στην Ουκρανία.

Εξήντα δύο εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία αναμένονται σήμερα στο Κίεβο και ελπίζουν να μπορέσουν να μεταβούν στην ανατολική Ουκρανία, στην περιοχή της συντριβής του αεροσκάφους του εθνικού αερομεταφορέα Malaysia Airlines, ενός Μπόινγκ 777, το οποίο κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε από πύραυλο.

Στην ομάδα των 62 ειδικών περιλαμβάνονται δύο ειδικοί ερευνητές στις αεροπορικές καταστροφές οι οποίοι προσκλήθηκαν από το Κίεβο για να μετάσχουν στις έρευνες, διευκρίνισε το υπουργείο Μεταφορών της Μαλαισίας.

Την ίδια ώρα η Malaysia Airlines ανακοίνωσε ότι από τους 298 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, συνολικά 192 ήταν Ολλανδοί, μεταξύ τους ένας που είχε και αμερικανική υπηκοότητα, 44 Μαλαισιανοί, ανάμεσά τους τα 15 μέλη του πληρώματος, 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 10 Βρετανοί, τέσσερις Γερμανοί, τέσσερις Βέλγοι, τρεις Φιλιππινέζοι, ένας Καναδός και ένας Νεοζηλανδός.

«Η Malaysia Airlines συνεργάζεται στενά με τις αντίστοιχες πρεσβείες των χωρών των θυμάτων της τραγωδίας ώστε να ενημερωθούν οι πλησιέστεροι συγγενείς τους», αναφέρει ο αερομεταφορέας.

Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε χθες βράδυ ότι συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να επιμείνει στην ανάγκη διενέργειας μιας απρόσκοπτης και αντικειμενικής έρευνας. Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε επίσης υπογραμμίζει την ανάγκη για τη διεξαγωγή «ελεύθερης και απρόσκοπτης» έρευνας.

Διαβάστε σχετικά: Βέβαιος ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα

Το Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines συνετρίβη την Πέμπτη στην ανατολική Ουκρανία, σε περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, μια τραγωδία που στοίχισε τη ζωή των 298 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό, ενώ προκάλεσε κύμα οργής σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είναι η δεύτερη φορά σε διάστημα μερικών μηνών που η Malaysia Airlines χάνει αεροσκάφος της. Στις 8 Μαρτίου, ένα Μπόινγκ 777 με 239 επιβαίνοντες χάθηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος ενώ πραγματοποιούσε πτήση μεταξύ Κουάλα Λουμπούρ και Πεκίνου.

Διαδοχικές επαφές για την Ουκρανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διαδοχικές ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον όπου συζητήθηκε ενδεχομένως η ανάγκη λήψης περισσότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα αποτύχει να λάβει μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην τρέχουσα κρίση και επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν σε στενή επαφή θεωρώντας ότι μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετες ενέργειες» ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την επικοινωνία των Ομπάμα και Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισαν τη σαφή ευθύνη της Ρωσίας η οποία δεν αποκλείει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία από την πρόσβαση σε βαριά όπλα και άλλη υποστήριξη η οποία προέρχεται μέσα από τη Ρωσία.

Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον όπου οι δυο ηγέτες «επανέλαβαν την ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εάν η Ρωσία εξακολουθεί να μην μπορεί να λάβει … μέτρα» για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανακοίνωσε και πάλι ο Λευκός Οίκος.