Δισεκατομμυριούχος, πρωτοπόρος κι οδοιπόρος!

Δισεκατομμυριούχος, πρωτοπόρος κι οδοιπόρος!

Η μοναχική πορεία του «Mr. Geox» στην επιχειρηματικότητα.

Από τα γεννοφάσκια του, πίσω στη δεκαετία του ’50, ο Μάριο Μορέτι Πολεγκάτο ήταν ταγμένος να γίνει μεγάλος και τρανός οινοποιός. Θα ήταν αυτός που θα συνέχιζε ως τρίτη γενιά την πετυχημένη οικογενειακή επιχείρηση, στη βορειοανατολική Ιταλία. Το χρίσμα του το είχε δώσει μάλιστα συμβολικά ο ίδιος ο πατέρας του απ’ όταν ο Μάριο ήταν ακόμη βρέφος, βρέχοντας τα μωρουδίσια χείλη του με σταγόνες από τη σοδειά εκείνης της χρονιάς.

Πράγματι, ο νεαρός Πολεγκάτο έμεινε πιστός σε αυτό που του είχε προδιαγράψει η μοίρα, μέχρι που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 βρέθηκε στη μακρινή Νεβάδα των ΗΠΑ για ένα φεστιβάλ κρασιού. Τότε, ο Μάριο αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα αναψυχής, περιπλανώμενος στην έρημο της περιοχής. Κι εκεί, είχε μία εμπειρία που θα του άλλαζε για πάντα πορεία στη ζωή.

Αρκούσαν απλά μία βόλτα κάτω από τον καυτό ήλιο της ερήμου κι ένα μάλλον ακατάλληλο για την περίσταση ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Νιώθοντας τα πόδια του να παίρνουν φωτιά πάνω στο «πυρακτωμένο» χώμα, ο Μάριο έβγαλε τον ελβετικό σουγιά από την τσέπη του κι άνοιξε τρύπες στις πλαστικές σόλες. Μπίνγκο!

Διαβάστε ακόμη: Ένας «ξένος» στο κάστρο της οικογένειας

Αμέσως άρχισε να αισθάνεται πιο άνετα κι ανάλαφρα. Αυτή την ιδέα -σκέφτηκε- άξιζε να τη διερευνήσει επιχειρηματικά. Έτσι λοιπόν εκείνη η… λύση εκτάκτου ανάγκης μετεξελίχθηκε σε ευρεσιτεχνία! Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Μάριο έφτιαξε με τη βοήθεια ειδικών έναν νέο τύπο πλαστικής σόλας, εφοδιασμένη με ειδική διάτρητη μεμβράνη, που αν και αδιάβροχη αφήνει το πόδι να «αναπνέει».

«Δούλευα τρία χρόνια πάνω στην πατέντα και την πρότεινα σε όλες τις μεγάλες υποδηματοποιίες, όμως κανείς δεν πίστεψε σ’ αυτή», λέει στο BBC. Η ιστορία όμως δείχνει ότι αυτό ήταν τελικά ευτύχημα για τον ανήσυχο Ιταλό. Κι έτσι, αφού πρώτα φρόντισε να κατοχυρώσει την πατέντα του σε περισσότερες από 100 χώρες, ο Μάριο πήρε την κατάσταση στα χέρια του.

Αποτραβήχτηκε από τον έλεγχο της οικογενειακής οινοποιίας, παραδίδοντας τα «σκήπτρα» στον αδελφό του. Και με ένα τραπεζικό δάνειο, έκανε στα 45 του μια νέα αρχή, κυνηγώντας το δικό του όνειρο. Έτσι ίδρυσε το 1995 τη δική του υποδηματοποιία, υπό την επωνυμία Geox, που χωρίς να το ξέρει θα τον βοηθούσε να κάνει τεράστια άλματα στην επιχειρηματικότητα και μία τεράστια προσωπική περιουσία, η οποία αποτιμάται σήμερα κοντά στα 2 δισ. δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Τρεις «χρυσές» συμβουλές επιχειρηματικής επιτυχίας…

Η Νο1 πια υποδηματοποιία στην Ιταλία και Νο2 διεθνώς άρχισε από τα «χαμηλά», σε ένα μικρό εργαστήριο σε ένα χωριό έξω από το Τρεβίζο, με μόλις πέντε άτομα προσωπικό. Σήμερα, η Geox έχει 3.000 υπαλλήλους (στους οποίους παρεμπιπτόντως εξακολουθούν να συγκαταλέγονται οι πρώτοι πέντε), περί τα 1.300 καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο κι ετήσια έσοδα που ξεπέρασαν τα 850 εκατομμύρια δολάρια το 2010, χάρη και στην επέκταση της πατέντας και στον χώρο της ένδυσης – με έμφαση στα μπουφάν που «αναπνέουν».

Διαβάστε ακόμη: Πώς λέγεται το «success story» στα σουηδικά; 

Φυσικά, η εταιρία μετρά μοιραία κι αυτή «πληγές» από την οικονομική κρίση: στο πρώτο εννεάμηνο του 2013 οι πωλήσεις έπεσαν κατά 11,9%, ενώ 115 μαγαζιά της κατέβασαν ρολά. Όμως, ο Μάριο έχει βάλει μπροστά σχέδια για την αναδιοργάνωσή της, με επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ασία (υπάρχουν σχέδια για 400 μαγαζιά μόνον στη Κίνα) και ενίσχυση της γυναικείας κολεξιόν.

«Πρέπει να αλλάξουμε εντελώς κατεύθυνση», λέει ο «Mr Geox», που στα 62 του αρνείται να επαναπαυθεί. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ευρεσιτεχνίας, μετέχει στην επιλογή των νικητών για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτομίας και συχνά-πυκνά δίνει διαλέξεις για το αγαπημένο θέμα του: την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Θα σας πω μια ιστορία», λέει για να κάνει το μήνυμά του ακόμη πιο κατανοητό. «Πολλά χρόνια πριν, κάποιος στην Νάπολη έφτιαξε πρώτος τον espresso και κάποιος άλλος επινόησε την πίτσα. Όμως, κανείς δεν τους γνωρίζει. Σήμερα, όλοι έχουν ως σημείο αναφοράς για τον καφέ την αμερικανική αλυσίδα Starbucks και για την πίτσα την επίσης αμερικανική εταιρία Pizza Hut».

Με απλά λόγια, «πρέπει να προστατεύεις τις ιδέες σου», τονίζει. «Έτσι καταφέραμε, έπειτα από 17 χρόνια επιχειρηματικής παρουσίας, να διατηρούμε το προϊόν της Geox μοναδικό». Αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική του συμβουλή.  Δεν αρκεί να έχεις μία επιχειρηματικά καλή ιδέα, λέει με μία γερή δόση πικρίας.

Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για την αξιοποιήσεις -επισημαίνει- δυστυχώς επειδή ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει σημαντική στήριξη για την καινοτομία στην Ευρώπη, δη στο νότο. «Δεν εξηγούν και δεν στηρίζουν αυτήν την αναγκαιότητα στα σχολεία. Την ίδια στάση τηρούν και οι πολιτικοί. Αρέσκονται να συζητούν για το πώς θα κάμψουν την γραφειοκρατία, όμως κανείς τους δεν μιλά για την οικονομία και για τα κίνητρα που θα πρέπει να δοθούν στους επιχειρηματίες για να καινοτομούν».