Δυσοίωνες προβλέψεις της Citi για την Ελλάδα

Βλέπει νέα πολιτική αβεβαιότητα, αυξάνονται οι πιθανότητες για Grexit.

Eπαναφορά της αβεβαιότητας λόγω της δεύτερης αξιολόγησης βλέπει η Citigroup στη μηνιαία έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές.

Μάλιστα η Citi συνεχίζει να βλέπει σημαντική, και μάλιστα… αυξημένη, πιθανότητα για Grexit, ενώ τονίζει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί τόσο φέτος όσο και τα επόμενα δύο χρόνια, με το 2018 να αποτελεί χρονιά-θρίλερ για τη χώρα μας με ύφεση 7,2% (!) και εκτόξευση του πληθωρισμού στο 46,2%.

Σύμφωνα με τη Citigroup, τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν καλύτερα του αναμενομένου, πιθανώς ως αποτέλεσμα της θετικής συμβολής των εξαγωγών. Ωστόσο, η καθυστέρηση της ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Ιούνιο είχε περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομική ανάκαμψη μέχρι τώρα, ενώ τα νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο.

Αν και η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο εξέπληξε πολλούς, οι αναλυτές δεν φαίνεται να πείθονται ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο και «βλέπουν» ένα πολύ καυτό φθινόπωρο εν όψει και των νέων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, γεγονός που με τη σειρά του από τη μία διατηρεί ζωντανά τα σενάρια ενεργοποίησης του κόφτη δαπανών και από την άλλη αφήνει ανοιχτή στο…άγνωστο, την ημερομηνία ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με προφανείς επιπτώσεις στη χρηματοδότηση και την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη Citi ότι η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να βγει στις αγορές το 2017 όπως εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση, καθώς εκτιμά ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων φέτος θα βρεθούν στο 8,25%, το 2017 στο 7,84% και το 2018 στο 8,14%.