Δύσκολα τα 800 εκατ. ευρώ σήμερα στην Ελλάδα

Δύσκολα τα 800 εκατ. ευρώ σήμερα στην Ελλάδα

Τι ισχύει για τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη με αφορμή το σημερινό Euroworking Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμότητες της κυβέρνησης ίσως κολλήσουν την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Οι καθυστερήσεις αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την αγορά και το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων.

Κολλήματα προκαλούν και οι ενστάσεις σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το οποίο οι θεσμοί είναι πιθανό να ζητήσουν ακόμα και την καθυστέρηση της ψήφισής του.

Παράλληλα, στο σημερινό Euroworking Group αναμένεται να τεθεί και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ λόγω της συνεχιζόμενης δίωξής του.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση δεν σταματούν εκεί καθώς δυσκολεύεται να προχωρήσει το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και να περικόψει τις σπατάλες των υπουργείων κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ ώστε να γίνουν οι πληρωμές των κοινωνικών επιδομάτων από το νέο έτος. Συγκεκριμένα, πηγές αναφέρουν ότι για την πληρωμή τους υπολείπονται περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Στην περίπτωση πάντως που οι παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τα τεχνικά κλιμάκια που θα επισκεφθούν την Αθήνα στις 11 Σεπτεμβρίου αναμένεται να εξετάσουν όλες τις παραπάνω εκκρεμότητες και έτσι το θέμα της εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ θα μετατοπιστεί για το Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα μετά τις 15 Οκτωβρίου όταν και ολοκληρώνεται τη Ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ.