Δύσκολη εξίσωση το «Πάσχα στο χωριό» – Βασιλακόπουλος: Αύξηση κρουσμάτων αν μείνουμε Αθήνα

Δύσκολη εξίσωση το «Πάσχα στο χωριό» – Βασιλακόπουλος: Αύξηση κρουσμάτων αν μείνουμε Αθήνα
Αστυνομικοί ελέγχουν τα οχήματα που φθάνουν στα διόδια των Αφιδνών , Παρασκευή 10 Απριλίου 2020. Αυστηρά θα είναι τα μέτρα μετακίνησης του πληθυσμού ενόψει του Πάσχα, για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποφάσεις καλείται να λάβουν η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και η κυβέρνηση ενόψει του Πάσχα, αλλά και της επίσημης έναρξης της τουριστικής περιόδου της χώρας, στις 14 Μαΐου.

Από τη μια, στη σκιά των κορωνο-πάρτι και της ψυχολογικής κόπωσης των πολιτών λόγω των lockdown, οι ειδικοί σκέφτονται το «άνοιγμα». Από την άλλη, η αρνητική εισήγηση της Επιτροπής, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, για την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων καθώς και των Κέντρων αισθητικής, δίνει το στίγμα της βαριάς επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα και η οποία δεν είναι αναστρέψιμη τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η εικόνα της πανδημίας

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός, πως ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται ραγδαία και το Σάββατο (17/4/2021) ανήλθε στους 837 από 824 μία μέρα νωρίτερα.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.411 νέα κρούσματα και ακόμα 67 θανάτους με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται στους 9.397.
Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς και η μέση ηλικία των κρουσμάτων, που φτάνει τα 44 έτη και υπό αυτό το πρίσμα καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο να δοθεί πράσινο φως από τους ειδικούς για διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα.

Βασιλακόπουλος: Αύξηση των κρουσμάτων αν μείνουμε Αθήνα το Πάσχα

Υπέρ του να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, με χρησιμοποίηση self test, τάσσεται ο πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «αν κάνουμε συμφωνία ειλικρίνειας πολιτών – κυβέρνησης, γίνει self test τη Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη από τον καθένα μας και όσοι είναι θετικοί είναι ειλικρινείς δεν φύγουν, τότε η κοινωνία θα αραιώσει και η μετάδοση θα μειωθεί», ενώ τόνισε ότι «το ωράριο δεν τηρείται».
Ο ίδιος προειδοποίησε πως «αν μείνουμε στην Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις το Πάσχα, τα κρούσματα θα αυξηθούν. Όπως είπε, «πρόβλεψη μου είναι ότι αν μείνουμε στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, και δεν πάμε στα χωριά μας, θα αυξηθούν τα κρούσματα, κανείς δε θα μείνει στο δικό του σπίτι, αντί για αυτό θα βρεθούμε παρέες, συγγενείς, φίλοι μέσα στα διαμερίσματα αντί στα χωριά σε εξωτερικούς χώρους να γιορτάζουμε το Πάσχα και τις χρονιάρες μέρες».

Να αλλάξουμε το μείγμα των μέτρων

Όπως εξήγησε, «τα μέτρα της καραντίνας έχουν ως στόχο να μειωθούν οι ανθρώπινες επαφές… Όταν οι ανθρώπινες επαφές δεν μειώνονται πρέπει καταλάβουμε το μήνυμα, να αλλάξουμε λίγο μείγμα μέτρων… Ό, τι ήταν αποτελεσματικό πιο παλιά, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό τώρα».
Όπως είπε, «είναι αδιέξοδο αν πάει η αστυνομία να διαλύσει αυτά τα κορωνοπάρτι σε ένα απ’ όλα, σε ένα, να υπάρξει αντίδραση από τους νεαρούς θα προκληθούν επεισόδια, την επόμενη μέρα θα έχουμε διαδηλώσεις κατά των επεισοδίων και το υγειονομικό αποτέλεσμα θα χαθεί από τις δια