Disrupt Greece: Γιατί οι ειδικοί της αγοράς σε καλούν στον μεγάλο διαγωνισμό

Ποιοι συμμετέχουν ως κριτές και γιατί περιμένουν την ιδέα σου στο μεγάλο διαγωνισμό Disrupt Greece.

Ένας μήνας έχει μείνει μέχρι το  Live Challenge του Disrupt Greece, τoυ μεγάλου διαγωνισμού καινοτομίας που θέλει να δώσει βήμα στους πιο υποσχόμενους νέους επιχειρηματίες.

Η γιορτή της επιχειρηματικότητας θα λάβει χώρα την 29η Ιουνίου, μέσα από μια σειρά ομιλιών και πάνελ. Τα βλέμματα, όμως, θα είναι στραμμένα σε εκείνους τους επιχειρηματίες που εκείνη την ημέρα θα βάλουν τα δυνατά τους για να κερδίσουν ένα συνολικό πακέτο υπηρεσιών ύψους 100.000 ευρώ, που περιλαμβάνει χρηματικά έπαθλα 30.000 ευρώ για τους νικητές, καθώς και ολοκληρωμένη επιχειρηματική υποστήριξη μέσα από ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης με mentoring, καθοδήγηση, media training και ευκαιρίες διεθνούς δικτύωσης.

Συνολικά, 16 κριτές από τους χώρους της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, της τεχνολογίας και των startups στην Ελλάδα θα βρίσκονται στο πλευρό των υποψηφίων για να βοηθήσουν τους νέους, να αναδείξουν τα δυνατά τους σημεία και να προσπεράσουν τυχόν δυσκολίες. Θα είναι εκείνοι που θα δώσουν το «εισιτήριο» του τελικού στους καλύτερους.

Διαβάστε τι λένε οι ίδιοι για τον μεγάλο διαγωνισμό καινοτομίας.

Αλεξάνδρα Κοκκίνη –  Διευθύντρια Υπηρεσιών Πληροφορικής στη Microsoft, για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

Η Αλεξάνδρα Κοκκίνη έρχεται να καταρρίψει τα στεγανά πώς η τεχνολογία είναι γένους αρσενικού. Υπό την νέα της θέση στην  Microsoft  έχει στην ευθύνη της την ανάπτυξη, τον συντονισμό και την υλοποίηση της στρατηγικής των υπηρεσιών της Microsoft Ελλάς, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ στο βιογραφικό της θα βρει κανείς τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες . Την ίδια στιγμή υποστηρίζει ενεργά την νέα επιχειρηματικότητα, υποστηρίζοντας ανάλογες προσπάθειες μέσα από μια σειρά δράσεων.

Γιατί συμμετέχω

Ως μέλος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων, αλλά και της Επιτροπής Make Innovation Work (MIW) του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, συμμετέχω ενεργά σε πρωτοβουλίες που αφορούν την υποστήριξη και την ενθάρρυνση της νέας γενιάς και των startups. Η συμμετοχή μου στην πρωτοβουλία αυτή είναι κάτι που με τιμά ιδιαιτέρως. Το Disrupt Greece έχει να προσφέρει πολύτιμα εφόδια και καθοδήγηση στους διαγωνιζόμενους, βοηθώντας τους να δουν την ιδέα τους στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Ελπίζω να μπορέσω και εγώ να συμβάλλω με τον δικό μου τρόπο, ενώ ανυπομονώ να εκτεθώ σε νέες και καινοτόμες ιδέες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον της νέας γενιάς, αλλά και το μέλλον της χώρας.

Γιατί να δηλώσεις συμμετοχή

Το Disrupt Greece είναι ιδανική αφετηρία για νέους, φιλόδοξους επιχειρηματίες που έχουν μια ιδέα στην οποία πιστεύουν, αλλά δεν έχουν τον τρόπο να την αξιολογήσουν με παραμέτρους της πραγματικής αγοράς. Οι υποψήφιες ιδέες θα αξιολογηθούν από έμπειρους κριτές, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι κριτές θα συζητήσουν τις ιδέες αυτές με κάθε υποψήφιο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δουν την ιδέα τους υπό διαφορετικό πρίσμα, μέσα σε ένα πιο ευρύ πλαίσιο, και, μέσα από όλη τη διαδικασία, θα μπορέσουν να την εξελίξουν και να τη βελτιώσουν. Πέρα από τα αντικειμενικά οφέλη, ως προς την κάθε επιχειρηματική ιδέα όμως, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν επιτυχημένους επιχειρηματίες και θα λάβουν πολύτιμες γνώσεις, κατά τη διάρκεια αυτού του συναρπαστικού «ταξιδιού» που ξεκινάει από μια απλή σκέψη και μπορεί να εξελιχθεί σε μια καινοτόμα επιχείρηση.

Χάρης Μακρυνιώτης, Managing Director – Endeavor Greece

Με πάνω από εφτά χρόνια εμπειρίας στο management consultanting στη McKinsey&Company, ο Χάρης ξέρει όλα τα μυστικά μιας επιτυχημένης στρατηγικής. Από την θέση του στο «τιμόνι» της Endeavor Greece, του μεγαλύτερου δικτύου  στήριξης της επιχειρηματικότητας, αναγνωρίζει πλέον με ευκολία όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται μια εταιρεία για να ξεχωρίσει και να χαράξει μια σημαντική πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Γιατί συμμετέχω

Η οικονομική ανάκαμψη και η βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της υγιούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Για το λόγο αυτό στηρίζω την πρωτοβουλία αυτή που στόχο έχει να αναδείξει και να στηρίξει έμπρακτα καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικές προσπάθειες. Επίσης, πάντα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αναζωογονητική η επαφή με δημιουργικούς ανθρώπους και είναι μεγάλη χαρά για μένα να προσφέρω οποιαδήποτε βοήθεια μπορώ για να κάνουν πραγματικότητα το όραμά τους.

Γιατί να δηλώσεις συμμετοχή

Μέσω του Disrupt Greece θα δοθεί σε δημιουργικές και ταλαντούχες ομάδες πρόσβαση σε εργαλεία και ανθρώπους που θα τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τυχόν εμπόδια και να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο. Στα πρώτα τους βήματα η καθοδήγηση που θα έχουν από πολύ έμπειρους επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς που έχουν αντιμετωπίσει αντίστοιχα θέματα στο παρελθόν είναι ιδιαίτερα πολύτιμη και θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες. Παράλληλα, αποτελεί και μια πολύ καλή ευκαιρία προβολής και ανάδειξης της προσπάθειάς τους.

Πάνος Μπαλτάς, Group Strategic Alliances της PfB Group

Τα ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού έχουν αναχθεί σήμερα σε μείζονος σημασίας, ανεξάρτητα με το επίπεδο της κάθε εταιρείας. Ο Πάνος θα προσπαθήσει να μεταφέρει όλη την εμπειρία του σε θέματα HR και να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για όλα τα εργαλεία για τη σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στις startups.

Γιατί συμμετέχω

Μέσα από τη δουλειά μου έρχομαι καθημερινά σε επαφή με το υψηλής στάθμης και ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα μας, το οποίο δεν υστερεί σε ταλέντο, κατάρτιση και εξειδίκευση. Το μόνο που μας έλειπε ίσως ήταν το όραμα για μεγαλύτερη εξωστρέφεια και η διάθεση για δημιουργία, καθώς είχαμε όλοι επαναπαυθεί σε μια εικονική ευμάρεια. Η κρίση των τελευταίων ετών πυροδότησε τα δημιουργικά αντανακλαστικά μας και ενεργοποίησε όλο και περισσότερους ανθρώπους, ώστε να ξεκινήσουν το επιχειρηματικό τους ταξίδι. Προσωπικά, αποδέχτηκα με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του Fortune για να συμμετάσχω στο Disrupt Greece, γιατί πιστεύω ότι η  ελληνική startup σκηνή και το οικοσύστημα που τείνει να δημιουργηθεί μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ένα πιο εξωστρεφές κι άρα πιο βιώσιμο και υγιές μοντέλο ανάπτυξης. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει τις πολυπόθητες νέες και κυρίως ποιοτικές θέσεις εργασίας, που με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στη μείωση του brain drain, καθώς και του εξωπραγματικού ποσοστού ανεργίας που βιώνουμε, ιδιαίτερα στους νέους.

Γιατί να δηλώσεις συμμετοχή

Καταρχήν, όταν μία προσπάθεια στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας διοργανώνεται από το Fortune με τη συνεργασία έγκυρων φορέων  κι εταιριών, δεν μπορεί παρά το αποτέλεσμα να είναι ουσιαστικό για τους συμμετέχοντες.

Πέρα λοιπόν από αυτό, την εμπειρία της συμμετοχής σε έναν απαιτητικό διαγωνισμό, την προβολή, τα χρηματικά βραβεία κλπ, ο πιο σημαντικός λόγος για να συμμετέχει μια ομάδα θεωρώ πώς είναι αυτό που περιμένει τους φιναλίστ μετά το Live Challenge, το στάδιο του Pivot & Exit. Ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας για ένα startup είναι η γνώση και η πρόσβαση στο δίκτυο των μεντόρων, οι οποίοι θα προετοιμάσουν τους startuppers για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που τους περιμένουν και θα τους δείξουν τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουν. Αυτός ο καινοτόμος συνδυασμός incubation με παράλληλη προσομοίωση της σκληρής πραγματικότητας της αγοράς, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ομάδες μετά την «αποφοίτηση», θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος λόγος για να συμμετάσχει κάποιος σε αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια.

Πάνος Μαδαμόπουλος – Μοράρης, Founding Partner of Nireus Capital Advisors

Ο Πάνος είναι ένας απ’ τους πιο δραστήριους ανθρώπους που μπορεί να συναντήσει κανείς σήμερα στην αγορά. Η εμπειρία του απο την πολυετή συνεργασία με F500 brands (Agora Trading), την συμβουλευτική και επενδυτική του δραστηριότητα (Νireus Capital και BigPi) και απ’ την συνδημιουργία και ανάπτυξη του πρώτου ολιστικού προγραμματος πρακτικής άσκησης στην Ελλάδα, τον θέτουν σε μια προνομιακή θέση σε ότι αφορά τις ανάγκες των νέων και τις τάσεις της αγοράς. 

Γιατί συμμετέχω

Ο καθένας μας έχει την ευκαιρία να γεννηθεί μόνο μια φορά, και για αυτό πιστεύω ότι τα πρώτα βήματα σε κάθε προσπάθεια είναι κατά κανόνα τα πιο κρίσιμα. Είναι ακριβώς αυτά τα νέα ξεκινήματα εταιρειών, επιχειρηματιών, και στελεχών, που έχω επιλέξει να υποστηρίζω συστηματικά και ένθερμα. Είτε σε επενδυτικό και συμβουλευτικό επίπεδο, είτε μέσω της κοινωφελούς δράσης του ReGeneration όπου δημιουργούμε καθημερινά ευκαιρίες για χιλιάδες ταλαντούχους νέους ώστε να απασχοληθούν στη χώρα μας (πολλοί εξ’αυτών στον χώρο της τεχνολογίας), με το να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα εφόδια για την επαγγελματική και προσωπική τους ανάπτυξη.

Δέχτηκα με χαρά να συμμετάσχω στο Disrupt Greece μιας και φιλοδοξεί να δημιουργήσει την δική του ιδιαίτερη πλατφόρμα αρχικής επώασης και υποστήριξης νέων προσπαθειών σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό timing για την αγορά, καθώς λαμβάνει χώρα λίγους μήνες μόνο πριν την επίσημη έναρξη των VC funds σε ένα απ’ τα οποία, το Big Pi, συμμετέχω ως venture partner.

Γιατί να δηλώσεις συμμετοχή

Για τους ανθρώπους και την εμπιστοσύνη. Τα δύο, κατά τη γνώμη μου, βασικότερα συστατικά για τα επιτυχή πρώτα (και μετέπειτα) βήματα μιας ομάδας. Οι άνθρωποι στους οποίους θα εκτεθείς και για κάποιες ώρες θα συναναστραφείς συζητώντας την ιδέα σου εχουν αντιμετωπίσει ίδιας φύσεως προκλήσεις, μπορούν να καταλάβουν τί σκέφτεσαι και πώς αισθάνεσαι· το feedback τους είναι ανεκτίμητο. Αν τους εμπιστευτείς και εκμεταλλευτείς καταλλήλως τις συμβουλές τους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνεις πιο πειστικός όταν θα ζητήσεις την εμπιστοσύνη τρίτων – πελατών, συνεργατών, επενδυτών κλπ- στο πρόσωπο και την εταιρεία/προϊόν σου. Σε κάθε περίπτωση, μετά τη λήξη του διαγωνισμού και ανεξαρτήτως σειράς κατάταξης, πέραν των νέων γνώσεων και γνωριμιών, θα έχεις σίγουρα αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου· απαραίτητη προϋπόθεση για να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες στο να επιτύχεις όλα τα παραπάνω.

Μπες στον κύκλο, δήλωσε συμμετοχή στον διαγωνισμό Disrupt Greece

Δείτε ακόμα περισσότερα για το disruptgreece.gr