Δείτε ποιος σας «παρακολουθεί» online

Δείτε ποιος σας «παρακολουθεί» online

Το Lightbeam καταγράφει τις κινήσεις αυτών που σας καταγράφουν.

Πρόκειται για ένα extension του Firefox το οποίο φωτίζει, όπως λέει, «τις μυστικές λειτουργίες του Web». Καταγράφει και σας αποκαλύπτει ποιες εταιρείες και με ποιό τρόπο παρακολουθούν -νόμιμα- τις online κινήσεις σας με σκοπό να χρησιμοποιήσουν ή να μοιραστούν τα δεδομένα για διαφημιστικούς σκοπούς.

Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε ένα site ή διενεργούμε μια αναζήτηση ή ακολουθούμε ένα link, αφήνουμε πίσω μας ψηφιακά «ψιχουλάκια» πληροφορίας, η ανάλυση της οποίας είναι υπερπολύτιμη για τις διαφημιστικές εταιρείες. Δεν είναι καθόλου σπάνιο όταν επισκέπτεστε π.χ. ένα online κατάστημα ηλεκτρονικών και βλέπετε μερικές τηλεφωνικές συσκευές, η πληροφορία αυτή να μεταφερθεί σε μια βάση, η οποία συνδέεται με άλλες βάσεις και η οποία θα κάνει το banner σε ένα τρίτο, άσχετο site να σας εμφανίσει μια διαφήμιση για κινητά τηλέφωνα ενώ διαβάζετε π.χ. ειδήσεις.

Το πρόγραμμα οπτικοποιεί την κίνησή σας στο δίκτυο μέσα από γραφικές αναπαραστάσεις και λίστες. Ο χρήστης αποκτά περισσότερο έλεγχο, καθώς όσες περισσότερες διευθύνσεις επισκεφθεί, τόσο περισσότερο το Lightbeam θα του αποκαλύψει τις διαδρομές που παίρνουν τα data του. Επίσης, θα του πει ποια sites και υπηρεσίες συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με τις σελίδες από όπου μόλις πέρασε.

Σημαντική διευκρίνιση: τα στοιχεία που καταγράφει το πρόγραμμα αφορούν σε διαδικασίες που είναι καθόλα νόμιμες. Το πόσα site επισκεφθήκατε σήμερα δεν αποτελεί απόρρητο, το πού κλικάρατε δεν είναι μυστικό. Τα ίδια τα sites που επισκέπτεστε κρατούν στατιστικά του ποιες σελίδες είδατε και για πόση ώρα, με σκοπό να βελτιώσουν την ύλη τους, αλλά και για να σας δείξουν διαφημίσεις που είναι πιθανότερο να σας ενδιαφέρουν. Ακόμα και το ίδιο το Lightbeam καταγράφει τις κινήσεις σας – πώς αλλιώς θα μπορούσε να σας δώσει τις πληροφορίες αυτές;

Εφόσον χρησιμοποιείτε Firefox, μπορείτε να κατεβάσετε το extension από εδώ.

Σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσουν αντίστοιχες εκδόσεις και για άλλους browsers.