ΔΝΤ για ασφαλιστικό: Ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα

ΔΝΤ για ασφαλιστικό: Ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα

Το ρόλο του σκληρού επιτηρητή για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση αναλαμβάνει το Ταμείο.

Ρόλο-κλειδί στη διαμόρφωση του νέου σχεδίου για το Ασφαλιστικό αναμένεται να παίξει ο Πόλ Τόμσεν του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής ο «σκληρός» του Ταμείου χειρίζεται προσωπικά την υπόθεση, προχωρώντας σε διαρκείς παρασκηνιακές επαφές με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με τρεις στόχους:

Πρώτον, την υιοθέτηση μιας “φιλόδοξης”, όπως της αποκαλεί, ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.

Δεύτερον, τη συμφωνία με τον Γερμανό υπουργό ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μέσω μιας ήπιας αναδιάταξης των λήξεων του ελληνικού χρέους μετά το 2021.

Τρίτον, την επανεκλογή της Κ. Λαγκάρντ στη θέση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου την άνοιξη, καθώς η θητεία της τελευταίας ολοκληρώνεται τον Ιούλιο.

Παράλληλα, το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι το ΔΝΤ δεν δέχεται την αύξηση των εισφορών 1,5% συνολικά και αντιπροτείνει αύξηση έως 1% για εργοδότες και εργαζόμενους. Το Ταμείο θεωρεί επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς περικοπή κυρίων συντάξεων.

Η έκταση των αλλαγών και το ύψος των περικοπών που επιθυμεί το κουαρτέτο (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) αποτυπώνονται στη φράση που ανέφερε στην κυριακάτικη εφημερίδα πηγή των δανειστών: “Ζητήσαμε αγελάδα και έφεραν γάτα”, σχολιάζοντας το μεταφρασμένο κείμενο των 170 σελίδων που παρέδωσε η κυβέρνηση.