ΔΝΤ για Ελλάδα: Ενάρετος κύκλος για την επόμενη 5ετία – Πάνω από 2% τα πρωτογενή πλεονάσματα

ΔΝΤ για Ελλάδα: Ενάρετος κύκλος για την επόμενη 5ετία – Πάνω από 2% τα πρωτογενή πλεονάσματα
WASHINGTON DC, UNITED STATES - APRIL 11: In this photo International Monetary Fund (IMF) logo is seen in Washington D.C., United States on April 11, 2023. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Το ΔΝΤ αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα φθάσει φέτος στο 1%.

Την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου για την ελληνική oικονομία «βλέπει» στην έκθεσή του «Fiscal Monitor» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον οργανισμό, η χώρα μας τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από 2% του ΑΕΠΤο Ταμείο εκτιμά βελτίωση και στον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, που από το 2027 θα μειωθεί κάτω από το 150%.

Για το 2023, οι αναλυτές του Ταμείου αναφέρουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 1%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,4%.

Για την πορεία του χρέους, εκτιμούν ότι φέτος θα υποχωρήσει στο 168% του ΑΕΠ (από 166% που ανέμεναν τον Απρίλιο) και το 2024 θα διαμορφωθεί στο 160,20% του ΑΕΠ (από 160,5% προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ το 2028 θα έχει υποχωρήσει στο επίπεδο του 145,3% του ΑΕΠ (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για διαμόρφωση στο 143,6%). 

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει ένα έλλειμμα, μικρότερο από το 3% του ΑΕΠ, για όλη την εξεταζόμενη περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο προβλέπει για φέτος έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ, το οποίο θα μειωθεί στο 1,7% του ΑΕΠ το 2024.

Για τα έτη από το 2025 μέχρι και το 2028 το έλλειμμα θα είναι σε μέσα επίπεδα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα εξηγείται αφενός από το υψηλό ακόμη χρέος ως προς το ΑΕΠ αλλά και τις δημόσιες επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα μείνει κάτω ο από το 3% του ΑΕΠ για όλη την εξεταζόμενη περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, το Ταμείο προβλέπει για το 2023 έλλειμμα 2,3% του ΑΕΠ, το οποίο θα υποχωρήσει στο 1,7% του ΑΕΠ το 2024. 

Για τα έτη από το 2025 μέχρι και το 2028 το έλλειμμα θα είναι σε μέσα επίπεδα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. 

Το δημοσιονομικό έλλειμμα εξηγείται αφενός από το υψηλό ακόμη χρέος ως προς το ΑΕΠ αλλά και τις δημόσιες επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό.