ΔΝΤ: Mέτρα 9 δισ. ευρώ ή κούρεμα χρέους

ΔΝΤ: Mέτρα 9 δισ. ευρώ ή κούρεμα χρέους
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem take part in a euro zone EU leaders summit on the situation in Greece, in Brussels, Belgium, July 11, 2015. Skeptical European finance ministers gathered on Saturday to decide whether to negotiate a third bailout for Greece after Prime Minister Alexis Tsipras won lawmakers' backing for painful austerity measures his leftist party was elected to prevent. REUTERS/Eric Vidal. - RTX1JZRJ

Όσο τα δημοσιονομικά δεν συμφωνούνται, τόσο θα καθυστερεί περισσότερο η ομαλή εκτέλεση του προγράμματος.

«Θολό» παραμένει το τοπίο γύρω από την επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα, αφού παρά τις διπλωματικές αναφορές περί «καλής προόδου» στη συνάντηση των Βρυξελλών το βράδυ της Τετάρτης, δεν βγήκε «λευκός καπνός» για την ημερομηνία επιστροφής τους.

Αντίθετα, το ΔΝΤ επανέλαβε ότι δεν έχει αλλάξει σε τίποτα τη θέση του για πρόσθετα μέτρα 9 δισ. ευρώ έως το 2018, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ στην επόμενη τριετία.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, μάλιστα, κάλυψε πλήρως τον Πόουλ Τόμσεν και ούτε λίγο ούτε πολύ διεμήνυσε σε Αθήνα και Ευρωπαίους ότι εάν δεν χαμηλώσουν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος δύο τινά υπάρχουν: είτε οι Ευρωπαίοι θα δώσουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, είτε η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα 9 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, άφησε να εννοηθεί ότι η Κριστίν Λαγκάρντ καλύπτει πλήρως τον κ. Τόμσεν και πως δεν πρόκειται να παρέμβει πολιτικά για να πιέσει τα τεχνικά στελέχη να αλλάξουν τις εκτιμήσεις τους, κλείνοντας κάθε παράθυρο για πολιτική διαπραγμάτευση.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εντείνει την «πολεμική» ρητορεία ενάντια στο ΔΝΤ, κατηγορώντας το ότι υπονομεύει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, αλλά και ότι έχει πενταπλασιάσει μέσα σε έξι μήνες την εκτίμησή του για το ύψος του δημοσιονομικού κενού, χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι όταν αποφασίσουν να κατέβουν οι θεσμοί στην Αθήνα θα το κάνουν με κοινή θέση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ζήτημα μεγεθύνθηκε από την κυβέρνηση και όχι από τους θεσμούς.

Από την εξέλιξη των συζητήσεων έως το Eurogroup της Δευτέρας θα κριθεί και ο χρόνος επιστροφής των δανειστών, όμως εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο στα δημοσιονομικά, αρμόδιες πηγές φοβούνται νέο γύρο «ατέρμονης αξιολόγησης».