Έτοιμο να επιστρέψει στην Αθήνα δηλώνει το ΔΝΤ – Επιμένει για μέτρα 8-9 δισ. ευρώ

Έτοιμο να επιστρέψει στην Αθήνα δηλώνει το ΔΝΤ – Επιμένει για μέτρα 8-9 δισ. ευρώ

Μετά το Eurogroup της Δευτέρας θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της επιστροφής.

Tην επιστροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα προανήγγειλε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έκανε λόγο για «έγκαιρη επιστροφή» (early return) της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, λέγοντας πως ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί, μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας. «Μοιραζόμαστε την άποψη ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε πως χθες υπήρξε συνάντηση στις Βρυξέλλες, για να αξιολογηθεί η κατάσταση του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαίωσε την παρουσία του Πολ Τόμσεν. «Έγινε καλή πρόοδος στις συναντήσεις αυτές» είπε.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ξεκάθαρα για πρώτη φορά ότι η ανθρωπιστική κρίση που προκαλείται από το προσφυγικό «πρέπει να ληφθεί υπόψη» στην αξιολόγηση της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, κατέστησε σαφές πως το Ταμείου δεν υποχωρεί από την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα χρειάζεται μέτρα ύψους 8 έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2018 (4-5% του ΑΕΠ).

Ο κ. Ράις υπογράμμισε πως με την εκτίμησή του για μέτρα 8 έως 9 δισεκ. ευρώ το ΔΝΤ δεν ζητά τίποτα που δεν περιλαμβάνεται ήδη στο Μνημόνιο, προσθέτοντας ότι το Ταμείο απλώς εκτιμά με ρεαλισμό τα ποσοτικά μεγέθη που απαιτούνται ώστε να επιτευχθούν οι «πολύ φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι στόχοι» που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων.

Τόνισε μάλιστα με νόημα ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα θα ήταν «λιγότερο απαιτητικά» εάν οι ευρωπαίοι εταίροι προσέφεραν μεγαλύτερη ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, και επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος στηρίζεται στα δύο πόδια των μεταρρυθμίσεων και της βιωσιμότητας του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τζέρι Ράις απέρριψε την κριτική που ασκεί η ελληνική κυβέρνηση για «αρνητική» στάση του Ταμείου στην αξιολόγηση, αντιτείνοντας ότι το ΔΝΤ απλώς είναι ο αξιολογητής που «προσπαθεί να είναι αντικειμενικός», προσφέροντας «ρεαλιστική ανάλυση» για την κατάσταση.