ΔΝΤ: Πώς τα cryptos μπορούν να τινάξουν τα χρηματιστήρια στον αέρα

ΔΝΤ: Πώς τα cryptos μπορούν να τινάξουν τα χρηματιστήρια στον αέρα
Πλέον, έχει γίνει πλήρως αποδεκτό πως μετοχές και cryptos κινούνται χέρι χέρι.

Συστημική ανησυχία αποτελούν για τα χρηματιστήρια διεθνώς τα κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη 11 Ιανουαρίου.

Ο λόγος είναι πως λόγω της υψηλής συσχέτισης μετοχών και κρυπτονομισμάτων η μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τη φύση των ψηφιακών assets δύναται να διαχυθεί στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αξίες, με ολέθριες επιπτώσεις.

Σημειώνεται πως ο φόβος που υπάρχει έχει ενταθεί, όπως λέει το Ταμείο, από το γεγονός πως αυτό που κάποτε ήταν μια «σκοτεινή» κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, με ελάχιστους χρήστες, έχει εξελιχθεί σε μια επανάσταση.

Η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων τον Νοέμβριο του 2021 έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από 620 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, λόγω της αυξανόμενης υιοθέτησής τους τόσο από  μικρομετόχους όσο και από θεσμικούς επενδυτές, παρά την υψηλή μεταβλητότητα.

Αυτή την εβδομάδα, η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε στα περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, που εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σχεδόν τετραπλάσια αύξηση από το 2017.

Κάπως έτσι έχει γίνει πλήρως αποδεκτό πως μετοχές και cryptos κινούνται χέρι χέρι.

Πριν από την πανδημία, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin και ο Ether παρουσίαζαν μικρή συσχέτιση με σημαντικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς θεωρήθηκε ότι συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του κινδύνου και λειτουργούν ως αντιστάθμιση έναντι των διακυμάνσεων σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Αυτό άλλαξε μετά τα έκτακτα μέτρα στήριξης και το τσουνάμι ρευστότητας που διοχέτευσαν στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες στις αρχές του 2020.

Οι αποτιμήσεις των κρυπτονομισμάτων και οι μετοχές των ΗΠΑ αυξήθηκαν χάρη στις χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες και την αύξηση της όρεξης εκ μέρους των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων.

Για παράδειγμα, η αποδόση του Bitcoin δεν κινούνταν παράλληλα με τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, την περίοδο 2017 – 2019.

Ο συντελεστής συσχέτισης των ημερήσιων κινήσεών τους ήταν μόλις 0,01.

Ωστόσο, αυτός ο δείκτης εκτινάχθηκε στο 0,36 για το διάστημα 2020-2021, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία κινούνταν πιο αργά, ανεβαίνουν μαζί ή πέφτουν μαζί.

Η ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ κρυπτονομισμάτων και μετοχών είναι εμφανής στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, πολλές από τις οποίες τα έχουν υιοθετήσει ως μέσα πληρωμής.

Για παράδειγμα, η συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων του δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών και του Bitcoin ήταν 0,34 την περίοδο 2020 – 2021 – αύξηση 17 φορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ισχυρότεροι συσχετισμοί υποδηλώνουν ότι το Bitcoin λειτουργεί ως επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο.

Ο συσχετισμός του με τις μετοχές έχει γίνει υψηλότερος από αυτόν μεταξύ μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως ο χρυσός, τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας.

Μεταβλητότητα 

Πράγματι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι διαχύσεις από τις αποδόσεις και τη μεταβλητότητα του Bitcoin στα χρηματιστήρια και αντίστροφα έχουν αυξηθεί σημαντικά το 2020-2021 σε σύγκριση με το 2017-2019.

Η αστάθεια του Bitcoin εξηγεί περίπου το ένα έκτο της μεταβλητότητας στον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 κατά τη διάρκεια της πανδημίας περίπου το ένα δέκατο – και το ένα δέκατο της διακύμανσης των αποδόσεων του S&P 500.

Ως εκ τούτου, μια απότομη πτώση στην τιμή του Bitcoin μπορεί να αυξήσει την αποστροφή των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου και να οδηγήσει σε πτώση τα χρηματιστήρια.

Οι διαχύσεις προς την αντίστροφη κατεύθυνση – δηλαδή, από τον S&P 500 στο Bitcoin – είναι κατά μέσο όρο παρόμοιου μεγέθους, υποδηλώνοντας ότι το συναίσθημα μεταδίδεται από τη μία αγορά στην άλλη με ασύμμετρο τρόπο.

Παρόμοια συμπεριφορά είναι ορατή με τα stablecoins.

Η ανάλυσή του ΔΝΤ λοιπόν δείχνει ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν βρίσκονται πλέον στο περιθώριο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ήρθε λοιπόν ο καιρός για ρύθμιση, καταλήγει το ΔΝΤ