ΔΝΤ: «Πρέπει να αντιμετωπισθούν μια σειρά από ζητήματα»

ΔΝΤ: «Πρέπει να αντιμετωπισθούν μια σειρά από ζητήματα»

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις δήλωσε πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα είναι «μακρά», αλλά δεν προβλέπει πρόβλημα χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Για «μακρά διαπραγμάτευση» της τρόικας με τις ελληνικές αρχές, που «δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη», αφού «πρέπει να αντιμετωπισθούν μια σειρά από ζητήματα», έκανε λόγο σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ράις κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, οι συνομιλίες των κλιμακίων των δανειστών με τις ελληνικές αρχές, σημείωσαν «σημαντική πρόοδο» και ήταν «παραγωγικές και εποικοδομητικές». Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συντονίσουν τα «εκκρεμούντα θέματα» από τις έδρες τους και αναμένεται ναα επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στα πλαίσια της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να χρηματοδοτηθεί τους επομένους μήνες από τις υπάρχουσες πηγές ρευστότητας».

Διαβάστε ακόμη: Από ΔΝΤ και ΕΤΧΣ η κάλυψη μέρους των δανειακών αναγκών του 2014

Σε ερώτηση για τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και πότε θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και αν αυτό θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα, ο κ. Ράις επισήμανε πως όταν επιτευχθεί συμφωνία, η έκθεση αξιολόγησης θα εξετασθεί στο ΔΣ του ΔΝΤ και αμέσως μετά θα προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα πέτυχε ένα σημαντικό στόχο, ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο», είπε ακόμη ο Ράις αναφερόμενος στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά δεν τοποθετήθηκε σε συγκεκριμένες πτυχές των διαθρωτικών αλλαγών, όπως για τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup ότι η αξιολόγηση θα πρέπει «να ολοκληρωθεί άμεσα» και πως πολλοί υπουργοί Οικονομικών χωρών της ευρωζώνης «χάνουν την υπομονή» τους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι «υπάρχουν ζητήματα, τα οποία τα δουλεύουμε για αρκετό χρόνο με τις ελληνικές αρχές, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε».

Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν: Χωρίς την έγκριση της τρόικας ο προϋπολογισμός