ΔΝΤ: Προειδοποιεί την Κίνα για έκρηξη χρέους – Σε κίνδυνο η Ουκρανία

ΔΝΤ: Προειδοποιεί την Κίνα για έκρηξη χρέους – Σε κίνδυνο η Ουκρανία
epa09431004 Managing Director of the International Monetary Fund (IMF) Kristalina Georgieva looks on during a press conference on the occasion of a meeting with economic and financial organizations in Berlin at the German chancellery in Berlin, Germany, 26 August 2021. German Chancellor Merkel and the chairmen of international economic and financial organizations met for a conversation. EPA/CLEMENS BILAN / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα συζήτησε με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το ενδεχόμενο ενός πλήρους οικονομικού προγράμματος χρηματοδότησης.

Η Κίνα, αλλά και άλλοι μεγάλοι πιστωτές έχουν μία ευθύνη πρόληψης μιας ενδεχόμενης έκρηξης των προβλημάτων χρέους, με τα οποία, βρίσκονται αντιμέτωπες οι αναδυόμενες οικονομίες και οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα, δήλωσε την Τρίτη, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η ίδια, μιλώντας σε μία εκδήλωση που φιλοξένησε το Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη τόνισε ότι ποσοστό 25% των αναδυόμενων οικονομιών και ποσοστό 60% των χωρών με χαμηλά εισοδήματα αντιμετωπίζουν μία κρίση χρέους ή βρίσκονται κοντά σε μία τέτοια κατάσταση.

«Το μήνυμά μου προς τους μεγάλους πιστωτές, προς την Κίνα, προς τους ιδιώτες…, είναι ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευθύνη σας», είπε η ίδια. «Είναι προς το συμφέρον σας ως πιστωτές να προλάβετε την έκρηξη ενός προβλήματος».

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα συζήτησε με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το ενδεχόμενο ενός πλήρους οικονομικού προγράμματος χρηματοδότησης

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η ίδια και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησαν την Τρίτη, μία μακροπρόθεσμη συνεργασία, η οποία θα μπορούσε να οργανωθεί προς την κατεύθυνση ενός πλήρους οικονομικού προγράμματος χρηματοδότησης της Ουκρανίας.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι μία ομάδα του ΔΝΤ θα συναντηθεί με τις ουκρανικές αρχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δρομολογώντας «ένα μεταβατικό στάδιο βαθύτερης συνεργασίας».

Η ίδια είπε ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου είναι θετικά, σχετικά με μία πρόταση που έχει ως στόχο τη διεύρυνση της χορήγησης έκτακτης οικονομικής βοήθειας για τις χώρες που έχουν δεχτεί σκληρό πλήγμα από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, θα μπορούσε να διαθέσει στο Κίεβο το ίδιο ποσό χρηματοδότησης όπως τα 1,40 δισεκατομμύρια ευρώ που έλαβε τον Μάρτιο, αμέσως μετά από τη ρωσική εισβολή.