ΔΝΤ: Ραντεβού στο Παρίσι, χωρίς τον Πολ Τόμσεν

ΔΝΤ: Ραντεβού στο Παρίσι, χωρίς τον Πολ Τόμσεν

Δηλώσεις του εκπροσώπου του Ταμείου για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

«Επιλεγμένα στελέχη» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χωρίς τη συμμετοχή του Πολ Τόμσεν, θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες των ελληνικών Αρχών με την τρόικα στο Παρίσι, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, προσθέτοντας ότι επικεφαλής του ΔΝΤ στις συνομιλίες θα είναι ο Ρίσι Γκογιάλ.

Κατά τη σημερινή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον και απαντώντας σε ερώτηση για τις επικείμενες συνομιλίες των εκπροσώπων της τρόικας με ομάδα Ελλήνων υπουργών στο Παρίσι, ο κ. Ράις τόνισε ότι οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 2 μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι τις «προπαρασκευαστικές συζητήσεις» στη γαλλική πρωτεύουσα θα ακολουθήσει αποστολή της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) στην Αθήνα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος.

Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι οι συνομιλίες στο Παρίσι θα διεξαχθούν μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών και υπογράμμισε ότι από πλευράς ΔΝΤ θα λάβει μέρος ο νέος επικεφαλής της ομάδας του ελληνικού προγράμματος Ρίσι Γκογιάλ, διευκρινίζοντας ότι ο κ. Τόμσεν διορίστηκε στη θέση του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ και λόγω των νέων του καθηκόντων δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στις συνομιλίες στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει «να παρακολουθεί» το ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΣ του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για την υπόθεση της Κριστίν Λαγκάρντ
Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συγκληθεί «το συντομότερο δυνατό» για να εξετάσει την κατάσταση της γενικής διευθύντριας του θεσμού Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την επίσημη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε εις βάρος της για «αμέλεια» στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση της αμφιλεγόμενης διαιτησίας το 2008 στη Γαλλία ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Crédit Lyonnais.

«Αυτό θα γίνει πολύ σύντομα, το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Τζέρι Ράις, χωρίς όμως να αναφερθεί πάντως σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ σχετίζεται με τις κατηγορίες ότι ο μεγιστάνας Μπερνάρ Ταπί, υποστηρικτής του συντηρητικού πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, έλαβε χωρίς να πρέπει 403 εκατ. ευρώ έπειτα από τη διαιτησία για τη διευθέτηση της διένεξης με την τότε κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ, η οποία έχει σήμερα κλείσει, σχετικά με την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας πρέπει τώρα να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, που αντιπροσωπεύει τα 188 κράτη μέλη του, το οποίο αναμένεται, εκτός απροόπτου, να της εκφράσει για μία ακόμη φορά την υποστήριξή του.

Μετά τον διορισμό της Λαγκάρντ τον Ιούλιο του 2011 «το διοικητικό συμβούλιο ενημερώθηκε για την υπόθεση αυτή επανειλημμένα (…) και κάθε φορά εξέφραζε την εμπιστοσύνη του στις ικανότητες της γενικής διευθύντριας να εκτελέσει τα καθήκοντά της αποτελεσματικά», σημείωσε ο Ράις.

Ο ίδιος υπενθύμισε επίσης ότι η Λαγκάρντ «δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί».

«Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία εναντίον της γενικής διευθύντριας», υπογράμμισε ο Ράις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη: 

Αλλεπάλληλες συναντήσεις Χαρδούβελη με «φόντο» το Παρίσι

H ύστατη προσπάθεια Σαμαρά για έμμεσο «κούρεμα» χρέους