ΔΝΤ: Σε περιδίνηση η παγκόσμια οικονομία 

ΔΝΤ: Σε περιδίνηση η παγκόσμια οικονομία 
Σε περιδίνηση η παγκόσμια οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, λέει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι η μοναδική παραφωνία, ο μοναδικός αρνητικός παράγοντας και καταλύτης ζοφερών εξελίξεων για την παγκόσμια οικονομία το 2022 και, πιθανόν, και το 2023, σύμφωνα με όσα ανέφερε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva.

«Κρινούμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο πιο σημαντικός αρνητικός παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία φέτος, πιθανότατα και τον επόμενο χρόνο», είπε στον Μάρτιν Σονγκ του CNBC στο περιθώριο της συνάντησης της Ομάδας των 20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οτιδήποτε προκαλεί άγχος είναι, φυσικά, επιζήμιο για τις προοπτικές ανάπτυξης και την ικανοποίηση των αναγκών και των προσδοκιών των ανθρώπων παντού» συμπλήρωσε.

«Υψηλό τίμημα» για τον κατακερματισμό

Το ΔΝΤ εξέδωσε προειδοποιήσεις για τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας ως αποτέλεσμα του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας και μείωσε τις προβλέψεις ανάπτυξης για το 2023 στο 2,7% — προβλέποντας επιβράδυνση από το αναμενόμενο 3,2% το 2022. «Πρόκειται για το πιο αδύναμο προφίλ ανάπτυξης από το 2001, εκτός από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την οξεία φάση της πανδημίας COVID-19», ο διεθνής οργανισμός στην έκθεσή του τον Οκτώβριο.

«Βλέπουμε ήδη κάποια σημάδια κατακερματισμού και προέρχονται από μια θεμιτή ανησυχία… την ασφάλεια των προμηθειών», είπε η Georgieva στο CNBC. «Το έχουμε δει [αυτό] ξανά λόγω της Covid και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού διαταράσσονται και αυτό βλάπτει την ανάπτυξη εγχώρια και διεθνώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόσθεσε δε ότι εάν ο κόσμος επιλέξει να πάει σε «ξεχωριστά μπλοκ, σε αποπαγκοσμιοποίηση», θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα. «Και αυτή η τιμή θα ήταν ιδιαίτερα υψηλή για τις ανοιχτές οικονομίες, και γενικότερα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο» προειδοποίησε η Georgieva.

Η Ασία και ο Ειρηνικός, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χάσουν πάνω από 3% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν εάν διακοπεί το εμπόριο σε τομείς που πλήττονται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και εάν οι μη δασμολογικοί φραγμοί σε άλλους τομείς αυξηθούν σε «επίπεδα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου» ανέφερε το ΔΝΤ.