Η Disney κατέχει ακόμα τα πρωτεία στο streaming αλλά το…happy end δεν είναι εγγυημένο

Η Disney κατέχει ακόμα τα πρωτεία στο streaming αλλά το…happy end δεν είναι εγγυημένο
The Walt Disney Studios logo is projected onscreen during the CinemaCon Walt Disney Studios Motion Pictures Special presentation at the Colosseum Caesars Palace on April 3, 2019, in Las Vegas, Nevada. (Photo by VALERIE MACON / AFP) Photo: AFP
Η υπηρεσία streaming Disney+, αντιπροσωπεύει το 70% των 235,5 εκατομμυρίων συνδρομών ροής της εταιρείας.

του Jacob Carpenter

Η Disney απογοήτευσε λίγο τη Wall Street την Τρίτη, ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου που παρουσίασαν ζημίες ρεκόρ από τη μονάδα υπηρεσιών ροής της, που περιλαμβάνει τις Disney+, Hulu και ESPN+. Η μονάδα κατέγραψε λειτουργικές ζημίες σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο, από περίπου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος Bob Chapek και η ηγετική του ομάδα απέδωσαν τα κακά αποτελέσματα στην αύξηση του κόστους περιεχομένου και σε ορισμένους τομείς απροσδόκητης μείωσης των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των πτώσεων στις πωλήσεις διαφημίσεων για το Hulu και το Disney+ Hotstar, την υπηρεσία για Ινδούς συνδρομητές.

Ο Chapek συνέχισε να υποστηρίζει τη θέση του ότι η δραστηριότητα ροής της Disney θα φτάσει σε κερδοφορία έως το 2024, με το προηγούμενο τρίμηνο να αντιπροσωπεύει ζημίες αιχμής. Ανέφερε τις αυξήσεις των τιμών μέσα στο Δεκέμβριο και την έναρξη μιας υπηρεσίας Disney+ που θα υποστηρίζεται από διαφημίσεις, μαζί με τη συνεχή αύξηση των συνδρομητών και κάποια αναπροσαρμογή του κόστους, ως λόγους αισιοδοξίας.

Προς το παρόν, ο Chapek εξακολουθεί να πιστεύει εύλογα στην κερδοφορία των υπηρεσιών ροής.

Η Disney+, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% των 235,5 εκατομμυρίων συνδρομών ροής της εταιρείας, ήταν μια ευκαιρία έναντι 7,99 δολαρίων το μήνα σε σύγκριση με τους κορυφαίους ανταγωνιστές, υποδηλώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για αύξηση των τιμών. Ακόμη και μετά την αύξηση της τιμής του Δεκεμβρίου στα 10,99 δολάρια το μήνα για πρόγραμμα χωρίς διαφημίσεις, το Disney+ θα παραμείνει σημαντικά φθηνότερο από το Netflix (15,49 δολάρια το μήνα για υπηρεσία χωρίς διαφημίσεις) και το HBO Max (14,99 δολάρια το μήνα). Η Disney θα πρέπει λογικά να είναι σε θέση να αποτρέψει τις υπερβολικές ακυρώσεις συνδρομών που θα προκύψουν από την αύξηση της τιμής μέσω της υπηρεσίας που υποστηρίζεται από διαφημίσεις, η οποία θα εξακολουθήσει να κοστίζει 7,99 δολάρια το μήνα.

Την ίδια στιγμή, η Disney δε φαίνεται να έχει φτάσει ακόμη σε κορεσμό της αγοράς. Η εταιρεία πρόσθεσε άλλους 14,6 εκατομμύρια συνδρομητές το προηγούμενο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Το ήμισυ αυτής της ανάπτυξης προήλθε από τις διεθνείς αγορές όπου οι συνδρομητές πληρώνουν αναλογικά τα περισσότερα χρήματα για την υπηρεσία. (Οι Ινδοί πελάτες της Disney λαμβάνουν το Hotstar σε πολύ μειωμένες τιμές.)

Ωστόσο, μικροσκοπικές ρωγμές εμφανίζονται στη βάση της στρατηγικής της Disney – οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ρήγματα εάν οι συνθήκες αλλάξουν.

Οι αυξήσεις των τιμών της Disney έρχονται σε μια μάλλον ακατάλληλη στιγμή, καθώς η παγκόσμια οικονομία πλήττεται από τον επίμονο πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές διαμάχες. Ο Chapek το παραδέχτηκε την Τρίτη, λέγοντας για πρώτη φορά σε μια βιντεοκλήση για τα οικονομικά αποτελέσματα ότι το χρονοδιάγραμμα κερδοφορίας του προϋποθέτει ότι «δεν βλέπουμε κάποια ουσιαστική αλλαγή στο οικονομικό κλίμα».

Οι αυξημένες δαπάνες περιεχομένου της Disney ασκούν επίσης πρόσθετη πίεση στην προσέλκυση και διατήρηση των καταναλωτών. Σε μια περίοδο αβεβαιότητας για τους συνδρομητές, τα στελέχη της Disney δήλωσαν ότι ο προϋπολογισμός περιεχομένου για το τρέχον οικονομικό έτος θα κινηθεί στο χαμηλό εύρος των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια μικρή αύξηση από το προηγούμενο έτος. Για σύγκριση, οι υπεύθυνοι του Netflix αναμένουν να δαπανήσουν περίπου το μισό αυτού του ποσού για περιεχόμενο φέτος.

Η Wall Street προβληματίζεται επίσης από τη μείωση κατά 10% στα μέσα έσοδα ανά συνδρομητή Disney+ στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εταιρικά στελέχη το απέδωσαν εν μέρει σε περισσότερους πελάτες που επέλεξαν να συνδυάσουν το Disney+, το Hulu και το ESPN+, γεγονός που ώθησε ορισμένους αναλυτές να αναρωτηθούν εάν τα σύνολα αύξησης των συνδρομητών είναι λίγο διογκωμένα.

Όπως είπε ο αναλυτής του PP Foresight, Paolo Pescatore, σύμφωνα με το Reuters: «Να αναμένετε περισσότερα προβλήματα στο μέλλον και περαιτέρω ζημίες στον κλάδο υπηρεσιών ροής, καθώς δεν υπάρχει μαγική λύση στην κερδοφορία».