ΔΝΤ: Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2014

ΔΝΤ: Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2014

Αυξάνονται οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού, προειδοποιεί η επικεφαλής του Ταμείου.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχυνθεί σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2014, αν και θα παραμείνει κατώτερος του δυναμικού του, στο 4%.

Ωστόσο, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε για τον «εντεινόμενο κίνδυνο» αποπληθωρισμού, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υποδεέστερος από το ποσοστό-στόχο πολλών κεντρικών τραπεζών διεθνώς.

«Συνολικά η κατεύθυνση είναι θετική, αλλά η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ χαμηλή, πολύ εύθραυστη και πολύ άνιση. Βλέπουμε εντεινόμενους κινδύνους για εμφάνιση αποπληθωρισμού, που θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικός για την ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. Αν ο πληθωρισμός είναι το τζίνι, ο αποπληθωρισμός είναι ο δράκος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Διαβάστε ακόμη: Αισιόδοξη για ανάκαμψη της Ευρωζώνης η Παγκόσμια Τράπεζα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε ακόμη ότι η σταδιακή αποκλιμάκωση της νομισματικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας που συνεχίζει να εφαρμόζει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια αναστάτωση στις αγορές. Ωστόσο «δεν αναμένουμε μεγάλες, βαριές και σοβαρές συνέπειες», εξήγησε η Λαγκάρντ, αφού η μείωση του όγκου των αγορών αξιόγραφων από μέρους της Fed θα είναι σταδιακή.