ΔΝΤ: Θα χρειαστούν 130 χρόνια για να καλυφθεί το εισοδηματικό χάσμα αναδυόμενων και προηγμένων οικονομιών

ΔΝΤ: Θα χρειαστούν 130 χρόνια για να καλυφθεί το εισοδηματικό χάσμα αναδυόμενων και προηγμένων οικονομιών
WASHINGTON DC, UNITED STATES - APRIL 11: In this photo International Monetary Fund (IMF) logo is seen in Washington D.C., United States on April 11, 2023. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τον πληθωρισμό και να αποφεύγουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Την προσοχή των G20 σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αποφυγή των εμπορικών περιορισμών και του ρυθμιστικού πλασίου για την τεχνητή νοημοσύνη ζητά το ΔΝΤ, σημειώνοντας πως οι προοπτικές του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι πιο αδύναμες των τελευταίων δεκαετιών.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προέτρεψε τις μεγάλες οικονομίες της G20 να «δράσουν με τόλμη» για να ανακτήσουν τη δυναμική της πολιτικής τους στις μεταρρυθμίσεις ύστερα από χρόνια «πυροσβεστικών δράσεων» μετά τους οικονομικούς κλυδωνισμούς που προκάλεσαν η πανδημία COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Με την παγκόσμια ανάπτυξη να αναμένεται να φθάσει το 3,1% το 2024, τον πληθωρισμό να μειώνεται και τις αγορές εργασίας να αντέχουν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν τώρα να επικεντρωθούν στην ανασυγκρότηση των δημοσιονομικών αποθεμάτων έναντι μελλοντικών σοκ, στην ενίσχυση των εγχώριων εσόδων, στον περιορισμό της αύξησης του δημόσιου χρέους και στη διασφάλιση ότι τάσεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης, ανέφερε τη Δευτέρα μια έκθεση του ΔΝΤ προς την G20.

Η Γκεοργκίεβα, η οποία θα απευθυνθεί στους οικονομικούς αξιωματούχους της G20 κατά τη συνάντησή τους στο Σάο Πάολο αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι η χαμηλή παγκόσμια ανάπτυξη επηρεάζει όλες τις χώρες, αλλά έχει «ιδιαίτερα ανησυχητικές» συνέπειες για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, οι οποίες έχουν αντέξει διαδοχικά παγκόσμια σοκ, αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τις προηγμένες οικονομίες.

Η έκθεση του ΔΝΤ ανέφερε ότι τώρα αναμένεται να χρειαστούν 130 χρόνια για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες για να καλύψουν το μισό του χάσματος στο κατά κεφαλήν εισόδημα με τις προηγμένες οικονομίες, από περίπου 80 χρόνια πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η Βραζιλία έχει θέσει την εξάλειψη των ανισοτήτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως κορυφαία προτεραιότητα.Δεδομένης της πρόσφατης βελτίωσης των βραχυπρόθεσμων προοπτικών, με μια «ήπια προσγείωση» τώρα στον ορίζοντα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της G20 θα μπορούσαν να θέσουν «τους στόχους τους σε ένα πιο δίκαιο, ευημερούν, βιώσιμο και συνεργατικό μέλλον», σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα.

Είπε επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τον πληθωρισμό και να αποφεύγουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πολύ σύντομα ή πολύ γρήγορα.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν χλιαρές λόγω της αδύναμης αύξησης της παραγωγικότητας, της γήρανσης, του κατακερματισμού και των κλιματικών τρωτών σημείων, αλλά υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες ανάπτυξης από το εμπόριο ψηφιακών υπηρεσιών, και την τεχνητή νοημοσύνη, αν αξιοποιηθούν σωστά.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ηγέτες της G20 θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού της Αφρικής και να επιτρέψουν μεγαλύτερες επενδύσεις στην εκπαίδευση, την υγεία και την ισότητα των φύλων, καθώς και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο συντονισμό για την αναδιάρθρωση του χρέους των χωρών που δεν μπορούν να καταβάλουν τις πληρωμές.

Η συνεργασία των G20, μεταξύ άλλων μέσω της τιμολόγησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, της μείωσης των ενεργειακών επιδοτήσεων και των συνοριακών μηχανισμών προσαρμογής στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και να διευκολύνει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, δήλωσε το ΔΝΤ.

Τους κάλεσε να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν την υπεύθυνη χρήση της AI, μεταξύ άλλων με την αναβάθμιση των εγχώριων ρυθμιστικών πλαισίων και την εναρμόνιση των παγκόσμιων αρχών για τη χρήση της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com