Δοκιμάζεται η δυνατότητα επιβίωσης 13 βρετανικών πανεπιστημίων λόγω κορωνοϊού

Δοκιμάζεται η δυνατότητα επιβίωσης 13 βρετανικών πανεπιστημίων λόγω κορωνοϊού
Photo: pixabay.com
Τα έσοδα του βρετανικού πανεπιστημιακού τομέα είναι 50 δισ. δολάρια ετησίως. Μεγάλο μέρος τους κινδυνεύει λόγω της πανδημίας Covid-19. Αβέβαιο αν οι φοιτητές από το εξωτερικό θα συνεχίσουν τις σπουδές τους εκεί.
Δεκατρία πανεπιστήμια ή κολλέγια στο Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν, καθώς η πανδημία κορωνοϊού «χτυπάει» τα οικονομικά τους και ασκεί πιέσεις σε ολόκληρο τον τομέα, σύμφωνα με μελέτη του Institute for Fiscal Studies (IFS).

Οπως μεταδίδει το CNBC, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι περιορισμοί στις Μεταφορές και τα lockdown δοκιμάζουν τη δυνατότητα των πανεπιστημίων να επιβιώσουν χωρίς φοιτητές. Μετά την πανδημία, πολλά μετέφεραν τη διδασκαλία τους στο Διαδίκτυο ενώ κάποια δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στις εγκαταστάσεις τους μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα για το αν φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας θα εξακολουθήσουν να θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, καθώς και για το αν τα κολέγια θα είναι σε θέση να διοργανώνουν συνέδρια και να λαμβάνουν ένα σταθερό εισόδημα από τη φοιτητική διαμονή.

«Τα συνολικά έσοδα του βρετανικού πανεπιστημιακού τομέα είναι περίπου 40 δισ. στερλίνες (50 δισ. δολάρια) ετησίως ή περίπου 1,8% του εθνικού εισοδήματος», δήλωσε το IFS σε μελέτη τη Δευτέρα. «Μεγάλο μέρος τους του εισοδήματος κινδυνεύει τώρα λόγω της επιδημίας Covid-19».

Ως αποτέλεσμα, το ινστιτούτο προβλέπει στο κύριο σενάριό του ότι 13 κολέγια θα μπορούσαν να χρεοκοπήσουν χωρίς κρατική διάσωση ή αναδιάρθρωση χρέους.

Τα ιδρύματα με υψηλότερο κίνδυνο κατάρρευσης είναι εκείνα με μεγάλο μερίδιο διεθνών φοιτητών και εκείνα με σημαντικές συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις, ανέφερε το IFS.