Η Δούμα καλεί τον Πούτιν να αναλάβει δράση στην Κριμαία

Η Δούμα καλεί τον Πούτιν να αναλάβει δράση στην Κριμαία

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός ζητά ειρηνική επίλυση της κρίσης, την ώρα που η Gazprom υπενθυμίζει πως το Κίεβο οφείλει να αποπληρώσει το «τεράστιο» χρέος του.

«Οι βουλευτές καλούν τον πρόεδρο να λάβει όλα τα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να προστατευθούν με κάθε τρόπο ο πληθυσμός από τις αυθαιρεσίες και τη βία στην Κριμαία», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ρωσική Δούμα (κοινοβούλιο), καλώντας τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναλάβει δράση στην γεωστρατηγικά κρίσιμη για τα συμφέροντα της Ρωσίας νοτιοανατολική περιφέρεια της Ουκρανίας.

«Σήμερα πληροφορηθήκαμε, προς μεγάλη μας ανησυχία, ότι υπήρξαν απόπειρες ένοπλων ομάδων να διεισδύσουν σε διάφορες τοποθεσίες, ιδίως απόπειρες να καταληφθεί το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Κριμαία. Είναι σαφές ότι αυτό έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση του έργου των τοπικών αρχών και της πολιτικής κατάστασης στην Κριμαία», δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος των Ρώσων βουλευτών, Σεργκέι Ναρίσκιν. Η ανακοίνωση αυτή των Ρώσων βουλευτών ήρθε μερικές ώρες μετά τη δημόσια έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας  Σεργκέι Ακσένοφ, με την οποία ζητούσε από τον πρόεδρο Πούτιν να μεσολαβήσει για τη «διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας».

«Για να ανταποκριθούμε στο αίτημα της κυβέρνησης της Κριμαίας, είναι πιθανό, υπό τις συνθήκες αυτές, να στείλουμε μια μικρή δύναμη στρατιωτών για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του Στόλου και των Ρώσων πολιτών που ζουν στην Κριμαία», είπε η πρόεδρος της ρωσικής Γερουσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο -σύμφωνα με το πρακτορείο RIA- ενώ πρόσθεσε πως αρμόδιος για να λάβει την τελική απόφαση είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μήνυμα προς το Κρεμλίνο έστειλε και ο ρωσικός κολοσσός Gazprom που ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ένα «τεράστιο» χρέος ύψους 1,55 δισ. δολαρίων για το φυσικό αέριο, το οποίο δεν έχει πληρώσει στη Ρωσία και υπογράμμισε ότι η προνομιακή τιμή που δόθηκε στο Κίεβο μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. «Έχουμε καλές σχέσεις με την Ουκρανία, η διαμετακόμιση φυσικού αερίου λειτουργεί, πρέπει απλώς να πληρώσει το φυσικό αέριο… Επί του παρόντος οι καθυστερημένες οφειλές ανέρχονται σε 1,549 δισεκατομμύριο δολάρια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ.

Στο Κίεβο -που είναι απίθανο να λάβει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από τον Απρίλιο, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλεξάντρ Σλάπακ- ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την παρουσία τους στη χερσόνησο. Ο Γιάτσενιουκ δήλωσε ότι η Ουκρανία αρνείται να απαντήσει «δια της στρατιωτικής ισχύος στη ρωσική πρόκληση» που είναι η ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας.

Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα: «Οποιαδήποτε παρέμβαση στην Ουκρανία θα έχει κόστος»

Έκανε ακόμη έκκληση να επιλυθεί «με ειρηνικά μέσα» η κρίση, η οποία, όπως υποστηρίζει, «προκαλείται από την παρουσία των Ρώσων στο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας », και ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της θα επιστρέψουν στις καθορισμένες βάσεις τους. «Δεν πρόκειται παρά για παραβίαση των θεμελιωδών όρων της συμφωνίας για την προσωρινή παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο έδαφος της Ουκρανίας», φέρεται να είπε ο Γιατσένιουκ σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ Τας.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου με το ερώτημα της παραχώρησης μεγαλύτερης αυτονομίας στην επαρχία αυτή, επισπεύδεται και θα γίνει στις 30 Μαρτίου. Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας είχε ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για μεγαλύτερη αυτονομία. Η ψηφοφορία αυτή έγινε κεκλεισμένων των θυρών καθώς το κτίριο του κοινοβουλίου ελέγχεται από το πρωί της Πέμπτης από μια ομάδα ενόπλων.

Διαβάστε ακόμη: Θα γίνει της… Κριμαίας; 

Εν τω μεταξύ ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ιχορ Τενιούκ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία «πρόσφατα» μετέφερε 6.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ουκρανία και ότι ο ουκρανικός στρατός είναι σε κατάσταση συναγερμού στην περιοχή της Κριμαίας. Σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν σήμερα τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην περιοχή και κινούνται για να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων.

Από την άλλη πλευρά πάντως, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του ρωσικού Στόλου μετέδωσε πως οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν να αναλάβουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Κιρόφσκογε, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Ένοπλοι άνδρες έχουν θέσει επίσης καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη, ενώ ελέγχουν επίσης το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης, ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει και προς το παρόν δεν εκτελείται καμία πτήση. «Λόγω των περιορισμών στη χρήση του εναέριου χώρου, το αεροδρόμιο προσωρινά δεν δέχεται πτήσεις», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη: Θα συνεχίσει «τη μάχη για το μέλλον της Ουκρανίας» ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς