Δραγασάκης: Mεσοπρόθεσμο σχέδιο για συμβολή των εξαγωγών κατά 50% στη σύνθεση του ΑΕΠ έως το 2025

Δραγασάκης: Mεσοπρόθεσμο σχέδιο για συμβολή των εξαγωγών κατά 50% στη σύνθεση του ΑΕΠ έως το 2025

Οι διαδικασίες που προβλέπονται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική δρομολογούνται άμεσα, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας σε συνάντηση με τη διοίκηση του Enterprise Greece.

Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την κατάρτιση ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου 6-7 ετών, για την αύξηση των εξαγωγών και την προσέγγιση του στόχου για συμβολή τους κατά 50% στη σύνθεση του ΑΕΠ έως το 2025, όπως προβλέπεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική.

Αυτό αναφέρθηκε στην σημερινή σύσκεψη εργασίας που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης με τη διοίκηση του Enterprise Greece.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η νέα σύνθεση του ΔΣ του Enterprise Greece, με την προσθήκη των κυρίων Χαράλαμπου Κασίμη (γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων), Δημήτριου Μαθιού (πρόεδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς) και Ιωάννη Μπράχου (γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας), διασφαλίζει στην πράξη τον άμεσο συντονισμό ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Αγροτικής Οικονομίας, καθώς και τη συνεργασία με την αγορά και τους εξαγωγείς.

Το έργο του Enterprise Greece, ανέφερε, είναι σημαντικό, και ο ρόλος του Οργανισμού θα αναβαθμιστεί περαιτέρω στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού των δράσεων για τη στήριξη των εξαγωγών και των επενδύσεων. Για τον σκοπό αυτό, προανήγγειλε ότι θα συνέλθει η Διυπουργική Επιτροπή Εξωστρέφειας, πριν από το τέλος του 2018, με σκοπό τη συζήτηση μέτρων για την ενίσχυση ευρύτερα της εξωστρέφειας, με βάση την έως τώρα εμπειρία και την αξιοποίηση προτάσεων γερμανικού οργανισμού που έγιναν στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας.

Τέλος, επισήμανε ότι σύντομα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου 6-7 ετών για την αύξηση των εξαγωγών και την προσέγγιση του στόχου για συμβολή τους κατά 50% στη σύνθεση του ΑΕΠ έως το 2025, όπως προβλέπεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, Γρηγόρης Στεργιούλης, παρουσίασε το σχεδιασμό του οργανισμού για το 2019 για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών και τη συνολική ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Επί του σχεδίου πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων και δόθηκαν κατευθύνσεις, ώστε αυτό να λάβει τη μορφή επιχειρησιακού σχεδίου με συγκεκριμένους στόχους, με προοπτική η έγκρισή του από το ΔΣ του Enterprise Greece, να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ