Δραγασάκης: Να μην σκάσει η «βόμβα» των κόκκινων δανείων

Δραγασάκης: Να μην σκάσει η «βόμβα» των κόκκινων δανείων

«Δεν εγκαταλείψαμε τους στόχους μας, υποχρεωθήκαμε να τους αναπροσαρμόσουμε από ανάγκη», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα, ο Γιάννης Δραγασάκης χαρακτήρισε «αλληλοσυνδεόμενες διαδικασίες» την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη ρύθμιση των δανείων και την αύξηση της απασχόλησης.

«Δεν εγκαταλείψαμε τους στόχους μας, υποχρεωθήκαμε να τους αναπροσαρμόσουμε από ανάγκη», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και προσέθεσε: «Μόνο όταν η ανακεφαλαιοποίηση συνδυαστεί με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την αύξηση της απασχόλησης θα είναι επιτυχής».

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε επίσης: «Αυτό που έγινε έως τώρα επέτρεπε σε έναν κόσμο να μη χάσει το σπίτι του, αλλά παράλληλα υπήρξε απραξία. Δεν υπήρχε πίεση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Παράλληλα λειτούργησε ένα πελατειακό σύστημα που οδήγησε σε δάνεια όπως αυτά για τα κόμματα ή ορισμένους επιχειρηματίες» και συμπλήρωσε: «Ένα υπαρκτό πρόβλημα αφέθηκε να γίνει μια βόμβα. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε τώρα, θα σκάσει και τότε ούτε οικονομία θα υπάρξει, ούτε προστασία πρώτης κατοικίας».

Σε ό,τι αφορά στο παράλληλο τραπεζικό σύστημα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε: «Όταν μίλησα τις προάλλες για αρχιτεκτονική “παράλληλου” τραπεζικού συστήματος, εντυπωσιάστηκα από τον βαθμό άγνοιας εντός Βουλής (…)πρέπει να δούμε την αρχιτεκτονική του συστήματος, δεδομένου ότι υπάρχει το πλαίσιο που επιτρέπει να υπάρχουν εκατοντάδες τράπεζες που δεν ανήκουν στην κατηγορία των «συστημικών», που δεν ελέγχονται από την ΕΚΤ».