Ντράγκι: Παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ μόνο με «ισχυρή συμφωνία»

Ντράγκι: Παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ μόνο με «ισχυρή συμφωνία»

Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ έθεσε ως προϋπόθεση τη συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές της.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ζήτησε σήμερα να υπάρξει μια “ισχυρή συμφωνία” με την Ελλάδα για να εξασφαλιστεί ότι θα παραμείνει στην ευρωζώνη και η οικονομία της θα γίνει βιώσιμη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη φθάσει στο σημείο που η ΕΚΤ θα χαλαρώσει τους περιορισμούς για την Ελλάδα ώστε να επιτρέψει στην Αθήνα να αυξήσει το ύψος των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που επιτρέπει να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες και να τα δίνουν ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να αντλούν ρευστότητα.

“Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Αλλά πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία, και μια ισχυρή συμφωνία είναι αυτή που θα δημιουργήσει ανάπτυξη, εμπεριέχει κοινωνική δικαιοσύνη αλλά είναι επίσης δημοσιονομικά βιώσιμη και αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες πηγές παραγόντων χρηματοοικονομικής αστάθειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα”, είπε ο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του ύψους του ποσού των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που η ΕΚΤ επιτρέπει στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να αγοράζουν και να δίνουν ως ενέχυρο για την αναχρηματοδότησή τους από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης, ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε:

“Πρέπει να υπάρχει μια αξιόπιστη προοπτική για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Και αυτό θα σήμαινε την εκταμίευση από τα κράτη μέλη” της δόσης που απομένει.

“Αυτός είναι ένας όρος που πρέπει να ικανοποιηθεί ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο να το εξετάσει (σ.σ. την αύξηση του ορίου), διότι δεν υπάρχει αυτόματος τρόπος να εξεταστεί η άρση του ορίου. Και δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί”.