Δραματική αύξηση θανάτων από κορωνοϊό τον Νοέμβριο – Οι ιδιωτικές κλινικές θα ανταποκριθούν στις ανάγκες για επιπλέον κλίνες Covid

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις πρώτες 10 ημέρες του Νοεμβρίου σημειώθηκαν 555 θάνατοι λόγω της επιδημίας έναντι 307 το ίδιο διάστημα τον Οκτώβριο. Επίσης το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου είχαν σημειωθεί 411 θάνατοι.

Ολοένα και μεγαλύτερη είναι η πίεση που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία, όπου σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 429 (ημερήσια μεταβολή +4.38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 385 ασθενείς. Υπενθυμίζεται ότι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού εχθές, Τετάρτη, ήταν 7.105, τη στιγμή που 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων των τελευταίων 6 μηνών, με τον Νοέμβριο ήδη να διαγράφει μια σκληρή πορεία στο μέτωπο της επιδημίας. Το πρώτο 10ημερο του μήνα, σημειώθηκε αύξηση κατά 80% στους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών από τον ιό.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τις πρώτες 10 ημέρες του Νοεμβρίου σημειώθηκαν 555 θάνατοι λόγω της επιδημίας έναντι 307 το ίδιο διάστημα τον Οκτώβριο. Επίσης το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου είχαν σημειωθεί 411 θάνατοι.

Από το σύνολο των θανάτων οι 7 ήταν ηλικίας μεταξύ 18-39 ετών, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, ενώ 84 καταγράφηκαν μεταξύ 40 έως 65 ετών. Φαίνεται λοιπόν πως η επιδημία δεν κάνει διακρίσεις και χτυπά νέους παραγωγικούς ανθρώπους.

Εκτιμάται ότι ο Νοέμβριος δυστυχώς θα εξελιχθεί σε έναν από τους πλέον θανατηφόρους μήνες, μια εκτίμηση που αποδίδεται στη σημαντική αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνώσεων. Ήδη στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πάνω από 3.600 ασθενείς λόγω covid καλύπτοντας το σχεδόν 60% των διαθέσιμων απλών κλινών.

Επίσης οι διασωληνώσεις προσεγγίζουν τις 500, αριθμός εξαιρετικά υψηλός.

Οι ιδιωτικές κλινικές διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική, όσο και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Επιπλέον θα υπάρξει και Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) για τη διαχείριση περιστατικών Covid απευθείας από ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, αφορά στην παροχή του συνόλου των ελεύθερων κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, στην παροχή αυτοτελών δομών για ασθενείς Covid, καθώς και στην παροχή κλινών για Covid άλλα και λοιπά περιστατικά.

Συγκεκριμένα, όπως γίνεται γνωστό στην ίδια ανακοίνωση, εκτός από τις κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται σε περιστατικά του ΕΣΥ, ήδη στην Θεσσαλονίκη έχουν διατεθεί πάνω από 200 κλίνες για περιστατικά Covid και πάνω από 100 κλίνες για λοιπά περιστατικά. Στη Θεσσαλία έχουν διατεθεί άνω των 200 κλινών για περιστατικά Covid και άνω των 150 για λοιπά περιστατικά.