DW: Άρνηση της Αθήνας για δικαστική συνδρομή από το Μόναχο

DW: Άρνηση της Αθήνας για δικαστική συνδρομή από το Μόναχο

Τεράστιες διαστάσεις έχουν πάρει στα γερμανικά ΜΜΕ οι αποκαλύψεις για τις μίζες των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Με καθημερινά άρθρα και αιχμηρά σχόλια αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος στις αποκαλύψεις του Αντώνη Κάντα για τις μίζες των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων και την εμπλοκή γερμανικών εταιρειών.

Το περιοδικό der Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση αποκαλύπτει ότι με το θέμα έχει ασχοληθεί πριν από μια δεκαετία και η εισαγγελία του Μονάχου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα λόγω άρνησης της Αθήνας να συνεργαστεί.

«Η Εισαγγελία του Μονάχου διενεργεί προκαταρκτική έρευνα σε σχέση με πιθανή δωροδοκία στην υπόθεση προμήθειας των 170 Leopard 2 στην Ελλάδα το 2000» γράφει το περιοδικό. «Αφορμή η ομολογία του πρώην ανώτατου στελέχους στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας, Αντώνιου Κάντα, ότι έδωσε 600.000 ευρώ στον έλληνα επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, ο οποίος από τη δεκαετία του 80 συνεργάζεται στενά με την εξοπλιστική εταιρεία Krauss – Maffei Wegmann (KMW)».

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι «οι ανακριτές από το Μόναχο εδώ και χρόνια βρίσκονται πίσω από τα ίχνη της εταιρείας για τις δοσοληψίες με την Ελλάδα. Μάλιστα στις 8 Νοεμβρίου του 2004 ο τότε επικεφαλής της εισαγγελίας Άουγκουστ Στερν απέστειλε στην Ελλάδα αίτημα δικαστικής συνδρομής, υπ. αριθμόν 562 AR 67291/04. Μεταξύ άλλων με το ερώτημα εάν υπάρχουν στοιχεία για τυχόν πληρωμές από την εταιρεία Krauss – Maffei Wegmann. Η Αθήνα τότε αρνήθηκε να δεχθεί τη δικαστική συνδρομή».

Διαβάστε ακόμη: «Αρχηγοί Σωμάτων του στρατού εμπλέκονται στις εξοπλιστικές μίζες»

Στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αποκαλύπτει επίσης ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Βέρνης εξετάζει τραπεζικά έγγραφα και κινήσεις λογαριασμών τριών υπόπτων σε σχέση με τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα προκειμένου να κάνει ανάλυση των χρηματικών ροών.

«Η κεντρική φιγούρα στην Ελλάδα, ο Αντώνιος Καντας, έχει καταθέσεις εκατομμυρίων στην τράπεζα Julius Bär, στη Ζυρίχη και στο υποκατάστημά της στη Σιγκαπούρη» γράφει η εφημερίδα. «Οι ανακριτές βρήκαν 14 εκ. ευρώ στη Σιγκαπούρη και 1 εκ. ευρώ στη Ζυρίχη, τα περισσότερα εκ των οποίων ο Κάντας επέστρεψε στην Ελλάδα…Σε ανακοίνωση η Julius Bär αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τραπεζικές επαφές πελατών της».

Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται ότι από ρωσική εξοπλιστική εταιρεία ο Κάντας έλαβε το ποσό των 800.000 ευρώ σε λογαριασμό στην UBS, αλλά όταν ρώτησε η τράπεζα τον λόγο της μεταβίβασης, ο Κάντας απάντησε ότι πρόκειται για χρήματα που πήρε για μελέτη». Και το άρθρο καταλήγει ότι το τραπεζικό απόρρητο δεν βοηθά πλέον κανέναν.

Πηγή: Deutche Welle